Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allsvenskan

Alexander Axén sågar Kalmar efter förlusten mot IFK Göteborg

Arbnor Mucoll blev stor hjälte med matchens enda mål när IFK Göteborg tog sin första seger borta mot Kalmar på nio år. 

Slarvet i Kalmarförsvaret i samband med målet fick experten Alexander Axén att rasa. 

– Vad fan är det med dem? Jag blir tokig, dundrar han i Discovery+.

– Ska ni skylla på någon så skyll på mig, svarar Kalmars tränare Henrik Jensen. 

Arbnor Mucolli gav IFK Göteborg ledningen i början av den andra halvleken.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Kalmars tränare Henrik Jensen.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Dino Islamovic fick ett jätteläge att kvittera.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Efter att ha förlorat sina två inledande matcher var det två lag i poängbehov som drabbade samman i blåsten på Guldfågeln arena inför drygt 6 500 åskådare.

IFK Göteborg, som inte hade vunnit borta mot Kalmar FF sedan 2015, var det klart bättre laget i första halvlek och hemmalaget hade stora problem både bakåt och framåt.

Men trots ett spelmässigt övertag för Blåvitt var det mållöst efter de första 45 minuterna.

Jubel i Blåvitt.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Mucolli avgjorde för Blåvitt

En minut in i andra halvlek spräckte IFK Göteborg nollan – efter en rejäl bjudning från Robert Gojani. Kalmarspelaren skulle slå en kort passning i eget straffområde, men Thomas Santos bröt den enkelt och Arbnor Mucolli kunde sätta bollen i nät med högern.

Det fick experten Alexander Axén att se rött.

– Jag älskar det! Det är så jävla bra är det, säger han ironiskt i Discovery+. 

Axén fortsatte:

– Det här kommer de ha nytta av i division 2 när de spelar där sen för det är så jävla fränt att spela så där. Jag blir galen när jag ser sånt där. Vad fan är det med dem? Jag blir tokig. Vad är det de inte förstår? Vad är det som är så bra med det där spelet? Det är två stora skyltar bara: Hej då, kom inte tillbaka. Jag blir galen när jag ser det.

– De säger efter första matchen att de ska fortsätta så här. Det är ju en sådan idioti att jag inte vet var jag ska ta vägen. Jag blir galen.

Kalmars tränare Henrik Jensen om slarvet: 

– Det är mitt ansvar när vi sätter oss i de situationerna för jag ber spelarna att spela så. Ska ni skylla på någon så skyll på mig!

Det är andra gången i år som det blir ett baklängesmål på grund av en kort passning i eget straffområde – hur stort tålamod har du med det spelet?

– Det handlar inte så mycket om mitt tålamod. Vi vet hur skickligt vi kan lösa de situationerna och när vi gjorde mål mot Häcken och andra topplag under hösten i fjol fick vi beröm av alla för hur vi spelade. Nu blir det mål bakåt i stället. 

– Men det är detta vi tror på. Vi är så klart missnöjda över att det händer (att det blir baklängesmål) och det kanske kan hända en gång på hundra försök. Nu har det hänt två gånger på kort tid – men jag tror att vi kan vinna på det i det långa loppet. Det kommer ge oss framgång.

Alexnder Axén.
Foto: Discovery+

”Får inte bli såna fel”

Jensen är inte ensam om att ta på sig målet. Det gör även Robert Gojani som alltså var den som tappade bollen.

– Det är mitt misstag som gör att de (IFK Göteborg) går härifrån med tre poäng. Det är skit och det är onödigt. Det är en dålig passning av mig, så klart, och sen kanske det inte är rätt sätt att börja en halvlek på, säger han.

Det är andra gången det händer i år – hur ser du på att spela på det sättet?

– Det har funkat ju. Sen handlar det om att vi har lite nya spelare och vi måste få i gång det igen. Vi vet att vi kan det och är starka där, men det handlar om självförtroende också. Vi kommer göra fel – men det får inte bli såna här fel.

Kalmars målvakt Samuel Brolin.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

”Alla har sin filosofi”

Målvakten Samuel Brolin är inne på samma linje.

– Det är så vi vill spela och då kommer det att hända någon gång. Det känns dåligt så klart, mot Hammarby borta var det min tur. Det känns pissigt, så är det. Och jag som målvakt ser ju en extra ära i att eventuellt hålla nollan. Men det som känns mest surt är att vi inte tar en eller tre poäng här i dag, säger han.

Om Axéns uttalande säger Kalmarmålvakten:

– Jag har stor respekt för Alexander Axén. Alla har sin filosofi om hur fotboll ska bedrivas, vi har våran. Är han inte överens med den får det stå för honom. Jag lägger ingen större vikt vid att han tycker att det är idioti. Vi ser fördelarna med det här spelsättet och jag tror att vi kommer att fortsätta med det. Vi är övertygade om att vi tjänar på det i längden.

Efter 77 minuter fick Kalmar ett jätteläge att kvittera, men inbytte Dino Islamovic nickade utanför från nära håll. Hemmalaget lyckades inte skapa några större målchanser efter det och matchen slutade 0–1. 

Arbnor Mucolli blev hjälte för Blåvitt.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

”Då säger folk att jag är sämst”

IFK Göteborg bärgade därmed säsongens första trepoängare.

– Jag tycker att vi var överallt i dag. Bra i pressen och bra med bollen. Vi behöver göra fler mål, men allt som allt var det en bra match från vår sida, säger matchhjälten Arbnor Mucolli och fortsätter:

– Fotboll är ibland svartvitt. När jag missar straff säger folk att jag är sämst och när jag gör mål är jag bäst. Jag krigar bara för det här laget och gör mitt bästa.

Kalmar står kvar på noll poäng efter tre omgångar – klubbens sämsta start sedan 1951.

– Det är skit. Sen är förlusterna i sig en sak, men det känns inte riktigt som vi kommer in i vårt sätt att spela och det är det som gör en irriterad, säger Robert Gojani.

Vad är mest akut att fixa?

– Friheten. Det känns som att vi spelar krampaktigt. Vi behöver släppa loss lite. Vi vet att vi har spelarna för det.

Simon Skrabb.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

”Vi vet vad vi kan”

Lagkaptenen Simon Skrabb: 

– Det är inte tillräckligt bra. Vi ska vinna sådana här matcher. Vi skapade lägen i slutet för att ta med oss åtminstone en poäng, men det är för dåligt.

Skrabb har inte mycket till övers för Alexander Axéns kritik.

– Det är hans jobb att tycka till om saker och vårt jobb är att göra saker på planen. Jag har inget mer att säga om det, säger Kalmarkaptenen.

Han tycker att Kalmar ska fortsätta våga spela sig ur svåra situationer.

– Det är sättet vi vill bedriva vår fotboll på, det är klart att det är tråkigt att det hände. Men i längden har vi vunnit mer på det än vad vi har förlorat. Under två års tid har vi släppt in två mål på det. Jag kan inte komma på något annat. Vi vet vad vi kan och det vet hela fotbolls-Sverige om också, säger Simon Skrabb.

Så ställde lagen upp

Kalmar FF: Samuel Brolin - Arash Jafarpour, Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, Alex Gersbach - Melker Hallberg, Robert Gojani, Romario - Jacob Trenskow, Simon Skrabb, Jonathan Ring


IFK Göteborg: Elis Bishesari - Sebastian Ohlsson, Gustav Svensson, Sebastian Hausner, Anders Trondsen - Malick Yalcouye, Andreas Pyndt, Kolbeinn Thordarson - Thomas Santos, Arbnor Mucolli, Paulos Abraham

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.