Andrea Möllerberg om anklagelserna mot Cetinkaya

Uppdaterad 2024-04-15 15.03 | Publicerad 2024-04-14 17.04

Reaktionerna – och stödet – har inte låtit vänta på sig efter granskningen av Hasan Cetinkaya och agenturen HCM:s koppling till gängkriminalitet.

Bland spelarna som visat honom sitt stöd offentligt finns flera landslagsstjärnor.

Nu ger Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg sin syn på problematiken som Expressen och FotbollSTHLM uppmärksammat.

– Vi är alltid tydliga med att våra landslagsspelare är viktiga förebilder i svensk fotboll, säger Möllerberg till Sportbladet.

En rad svenska landslagsspelare företräds av agenturen HCM och agenten Hasan Cetinkaya.

Han är ansedd som Sveriges främste fotbollsagent och har flera landslagsspelare i sitt stall.

I veckan har det efter en granskning av Expressen och FotbollSTHLM framkommit att agenturen i fråga har kopplingar till individer från nätverkskriminella miljöer. Det rör främst två personer med koppling till två kriminella gängkonstellationer, varav en dömts för brott med ett namn kopplat till Foxtrot-konflikten.

Agenten själv menar att en av personer bistår hans samarbetspartners klienter, att en av dem agerat mentor åt spelare och att en tredje inblandad är en barndomsvän till en klient.

Sportbladet har under helgen sökt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg, som under lördagseftermiddagen lovat att återkomma med svar under söndagen.

Andrea Möllerberg: ”Oroande”

– Det är oroande uppgifter som framkommit i tidningen Expressens granskning. Uppgifterna speglar information som polisen kom med i en fenomenrapport i höstas och det underlaget tar vi på stort allvar. Vi har också tidigare sett mediala granskningar på samma problematiska ämne och vi vet att det finns både seriösa och oseriösa agenter och aktörer inom fotbollen, dock har vi sällan kontakt direkt med agenterna för våra landslagsspelares räkning. Däremot ser vi såklart från SvFF:s sida allvarligt på om uppgifterna i denna granskning stämmer, säger Möllerberg till Sportbladet.

Från förbundet har det i de officiella kanalerna inte kommunicerats kring de uppmärksammade uppgifterna om problematiken. I stort hänvisar de själva till stabschefen Tobias Tibell och fotbollschefen Kim Källström.

Har ni (Andrea och Fredrik Reinfeldt) i era positioner diskuterat att vara proaktiva i kommunikationen om problematiken?

– Vi har tagit del av Expressens publicering och kommenterade uppgifterna i granskningen i ett tidigt skede för att ge vår bild, det skedde via vår stabchef Tobias Tibell och vår fotbollschef Kim Källström. Vi möter också upp frågor när de kommer, som nu från er på Sportbladet eller från andra aktörer, säger Möllerberg och fortsätter:

– Rent kommunikativt arbetar vi systematiskt och proaktivt med att informera om den breda problematiken till olika mottagare. Vi har en regelbunden dialog med både klubbar och fotbollens intresseföreningar. Vi har i vinter träffat 1200 spelare och vårdnadshavare till de yngre spelarna och pratat om vikten av att värdera vem man samarbetar med.

Andrea Möllerberg.

Förbundet om spelarnas stöd

Framför allt lyfter hon vidare att förbundet sedan länge har enskilda personer i olika roller som jobbar med utbildning i liknande frågor.

– Vi utbildar också våra ungdomslandslag och har även haft frågan uppe i våra A-landslag. Vi har en heltidsanställd, Mikael Thorstensson, som arbetar med den här typen av utbildning och information kring agentmarknaden. Som förbund har vi dock sällan kontakt med agenterna utan vår kontakt är med spelare och deras arbetsgivare, klubbarna.

Samtidigt har flera landslagsspelare, som Emil Forsberg, Viktor Gyökeres, Robin Olsen och Hugo Larsson för att nämna några, tydligt visat sitt stöd till Cetinkaya efter granskningen.

– Vad en enskild spelare uttrycker i sina sociala kanaler får stå för den enskilda spelaren, men vi är alltid tydliga med att våra landslagsspelare är viktiga förebilder i svensk fotboll även när de är i sin klubbmiljö och inte bara i landslagssammanhang. Den enskilda personen har ett stort ansvar att ta.