Bidens ord fick Israel att avbryta

Publicerad 2024-04-14 16.23

Israel planerade att besvara Irans attack under natten.

Men Bidens ord fick dem att avbryta.

Följ ämnen
Israel
Iran

Hundratals robotar och drönare flög mot Israeliskt territorium i natt. Och enligt flera amerikanska medier föreslogs en direkt vedergällning mot Iran under natten.

Nu följs utvecklingen noga av omvärlden.

New York Times rapporterar att en svarsattack avstyrdes av premiärminister Benjamin Netanyahu efter ett samtal med USA:s president Joe Biden.

Biden avbröt sin ledighet på lördagen och återvände till Vita huset bara timmar innan Iran inledde sin attack mot Israel.

”Strategisk vinst”

Bidenadministrationen hyllade Israels försvarskapacitet och hur robotarna som avfyrades lyckades genskjutas. De kallar det för en ”strategisk vinst” och att en vedergällning inte behöver vara nödvändig, rapporterar New York Times.

Det ska också Biden ha sagt till Netanyahu:

– Ni har en vinst här, ta den, sa han enligt CNN.

I ett uttalande från vita huset förklarade USA sitt fortsatta orubbliga stöd för Israels säkerhet. Men samtidigt har den amerikanska presidenten varit tydlig – USA kommer inte delta i en offensiv mot Iran.

Israel sköt ner de flesta av de iranska drönarna och robotarna.

Möjligt undvika större krig

Vita husets talesperson John Kirby sa i en intervju med CNN tidigare i dag att det är möjligt att undvika att ett större krig bryter ut. Och att presidenten gör vad han kan för att deskalera situationen.

Men under söndagseftermiddagen samlades Israels krigskabinett återigen – denna gång för att diskutera hur ett svar mot Iran kommer att se ut. Vad som sades under mötet är oklart. Enligt israeliska källor till CNN kommer Israel besvara attacken, men detaljer kring hur en sådan vedergällning kommer att se ut är inte bestämt.

Flera länder har uttryckt oro för en eskalering i konflikten. Och Ryssland, Kina, Frankrike och Tyskland har uppmanat Israel till återhållsamhet, rapporterar Reuters.

Israel attackerades från fyra håll, enligt iranska statliga medier, med anfall från Jemen, Libanon och Irak, utöver Iran.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln