Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FC Rosengård

Rosengård körde över Vittsjö i premiären

Inget mål på 300 dagar i damallsvenskan. 

Nu har Olivia Schough brutit sviten. 

Rosengård krossade Vittsjö med 5–0. 

– Det hade med självförtroendet att göra, säger Schough. 

Foto: MATS JAVERUD / BILDBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT / TT NYHETSBYRÅN

Rosengårdstränare Joel Kjetselberg sa inför premiären mot Vittsjö att det inte alls skulle bli som mötet i svenska cupen för ett par veckor sedan, när man dominerade och vann övertygande.

Han hade helt fel. 

Mesta mästarna ägde allt bollinnehav och gästande Vittsjö backade, backade och backade. 

Visst, det lät Rosengård mestadels rulla runt, men mer än någon enstaka offensiv löpning hade Vittsjö inte. 

Rosengårds lägen kom gång efter gång.

Mycket skedde på Rosengårds vänsterkant. Olivia Holdt kom runt på sin kant, drog till och tvingade Lauren Brzykcy till en superräddning, på returen högg sedan Mai Kadowaki men återigen var Vittsjömålvakten snabbt med. I stor desperation fick Vittsjö till slut undan bollen. 

I 25:e matchminuten kunde Vittsjö inte stå emot längre. Men det krävdes en straff. 

Jessica Wik kom på en offensiv löpning in i straffområdet, passningen från Olivia Schough tvingade Nellie Persson att med oschysta medel stoppa den framrusande Wik. 

– Nu är det wingback som är min position, men jag försöker så mycket som möjligt orka upp för det är där jag ska vara. Det är kul när vi har så många spelare man kan bolla med, säger Olivia Schough. 

Hon prickade själv i första målet från straffpunkten. 

Det var 33-åringens första mål på 300 dagar. Förra säsongen gjorde Schough 12 mål och stod för minst lika många assist, men efter den 19 juni blev det inget nätrassel. 

– Höstsäsongen gick sämre än vårsäsongen förra året och det hade mycket med självförtroendet efter VM att göra. Så det är underbart om jag kan få en lika bra start på det året som förra och spräcka nolla direkt är viktigt. 

Öppet på högerkanten 

2–0 kom när nyförvärvet och supertalangen Momoko Tanikawa gavs alldeles för mycket utanför straffområdet och enkelt placerade in bollen. 

Om det var slut där? Nej. 

För det var öppna spjäll på Vittsjös högerkant i den första halvleken och Schough spelade även fram till 3–0 målet som Kadowaki stötte in från nära håll innan 45 minuter var spelade.

 – Det känns underbart. Vi får ut precis det vi har jobbat på i dag. Vi har bra rörelse och stressar inte in bollar i onödan, vi slår den extra passningen för att hitta luckan, säger Olivia Schough. 

Till slut blev det förkrossande 5–0 till Rosengård där även Ria Öling och Emilia Larsson skrev in sig i målprotokollet i den andra halvleken. 

– Det är superviktigt att vi är flera som gör mål, vi behöver alla och det är många som gör riktigt bra prestationer, många på bänken som kommer in och gör det bra. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.