Förbättra ditt blodtryck med ett enkelt kostråd

En grupp australiska forskare lägger nu fram ett mycket konkret råd för både män och kvinnor.

Illustration av blodkärl med blodgenomströmning.
© Anusorn Nakdee /Shutterstock

Redan från det ögonblick du tuggar din mat sätter kroppen i gång en lång och välorganiserad matsmältningsprocess, i vilken den bearbetade maten först åker ned till magen.

Där väntar magsyran på den grovfördelade samlingen av proteiner, kolhydrater och fetter som bryts ned ännu en gång innan de skickas vidare till tunntarmen, där matsmältningsenzymer från bukspottkörteln står redo.

Men det finns en viss komponent i en del livsmedel som inte påverkas av alla enzymer utan helt enkelt färdas osmält från tunntarmen till tjocktarmen: Kostfibrer.

Vapen mot livsstilssjukdomar

Läkare och forskare vet att de svårsmälta kolhydraterna kan vara ett viktigt vapen i kampen mot livsstilssjukdomar, som exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De vet också att fiber kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

Och nu har en grupp forskare från Australien tagit reda på exakt hur mycket kostfibrer du behöver varje dag för att få effekt.

Forskarna vid Monash's School of Biological Sciences i Australien gjorde en genomgång av flera tidigare studier om kostfibrer och blodtryck, det vill säga en så kallad metaanalys.

Skillnad mellan män och kvinnor

Målet var att peka ut en specifik siffra för hur många gram kostfibrer män och kvinnor med högt blodtryck bör äta dagligen för att sänka trycket på blodkärlen.

"Kostfibrer har dykt upp som en avgörande men underskattad del av behandlingen av högt blodtryck", förklarar studiens huvudförfattare, Francine Marques för mediet New Atlas..

Hon förklarar vidare att deras metaanalys styrker att kostfibrer har effekt både mot högt blodtryck och risken på risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Sammantaget kunde forskarna se att det finns ett samband mellan ett högt intag av kostfibrer och sänkt blodtryck – oberoende av vilket läkemedel studiedeltagarna tog sedan tidigare.

Baserat på sin genomgång av tidigare studier drog forskarna slutsatsen att det rekommenderade dagliga intaget av kostfibrer för kvinnor med högt blodtryck bör ligga över 28 gram om dagen.

Bra källor till kostfibrer

För män med högt blodtryck bör intaget ligga på 38 gram om dagen.

Forskarna drog också slutsatsen att vart femte extra gram kostfibrer vi äter per dag ser ut att minska det så kallade systoliska blodtrycket med 2,8 mmHg och det diastoliska blodtrycket med 2,1 mmHg.

Det systoliska blodtrycket är den övre siffran när blodtrycket mäts av en apparat, och visar det tryck som skapas på blodkärlens väggar när hjärtat pumpar ut blodet i den stora artären.

Det diastoliska blodtrycket är det nedre siffran och visar trycket på blodkärlens väggar när hjärtat fylls med blod.

Påverkar tarmen

Forskarna förklarar att förbättringarna av blodtrycket uppstår till följd av kostfibrernas betydelse för det enorma och komplicerade samhället av miljardtals mikroskopiska bakterier i vår tarm.

Där sägs kostfibrerna få bakterierna att producera kortkedjiga fettsyror, vilket i slutändan kan ha en positiv inverkan på vårt blodtryck.

Därför anser forskarna även att det bör ligga mycket mer fokus på en fiberrik kost i behandlingen av högt blodtryck.

"Genom att införliva kostfibrer i behandlingsplaner och få patienter att öka intaget kan vi minska konsekvenserna av högt blodtryck och förbättra omständigheterna för hjärtat och blodomloppet", förklarar Francine Marques för New Atlas.

Förhöjt blodtryck är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ett blodtryck på 140/90 mmHg eller högre för vuxna personer.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Hypertension.