Förbättra ditt blodtryck med ett enkelt kostråd
En grupp australiska forskare lägger nu fram ett mycket konkret råd för både män och kvinnor.
Redan från det ögonblick du tuggar din mat sätter kroppen i gång en lång och välorganiserad matsmältningsprocess, i vilken den bearbetade maten först åker ned till magen.
Där väntar magsyran på den grovfördelade samlingen av proteiner, kolhydrater och fetter som bryts ned ännu en gång innan de skickas vidare till tunntarmen, där matsmältningsenzymer från bukspottkörteln står redo.
Men det finns en viss komponent i en del livsmedel som inte påverkas av alla enzymer utan helt enkelt färdas osmält från tunntarmen till tjocktarmen: Kostfibrer.
Vapen mot livsstilssjukdomar
Läkare och forskare vet att de svårsmälta kolhydraterna kan vara ett viktigt vapen i kampen mot livsstilssjukdomar, som exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. De vet också att fiber kan hjälpa till att sänka blodtrycket.
Och nu har en grupp forskare från Australien tagit reda på exakt hur mycket kostfibrer du behöver varje dag för att få effekt.