En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-27 06:22

Hammarby vann inför storpublik: ”Får inte vara för glad”

2200 personer fick se Hammarby segra i ödesmatchen mot Kristianstad.

Hammarby tvingar fram en femte och helt avgörande match i kvartsfinalserien mot Kristianstad.

Inför ett kokande Eriksdalshallen skrevs slutresultatet till 35–30.

– Jätteskönt, men man får inte vara för glad. Det är inte klart förrän vi har tre vinster, säger Viktor Ahlstrand som gjorde nio mål.

Eriksdalshallen var nästintill fullsatt när Hammarby ställdes mot Kristianstad i den fjärde kvartsfinalmatchen i handbollsligans slutspel.

Förutsättningarna inför mötet var enkla, ett hemmastarkt Hammarby var piskat att vinna, mot ett Kristianstad som hade ledningen med 2–1 i kvartsfinalserien som avgörs i bäst av fem.

I fjol åkte Hammarby ut mot just Kristianstad i semifinal. Skåningarna gick sedan hela vägen och vann SM-guld.

Kristianstads målkung Victor Klöve stoppas av Anders Wik Rydberg och Viktor Ahlstrand.

I år slutade IFK Kristianstad fyra i grundserien och Hammarby femma. De tidigare fajterna mellan lagen har varit jämna och tydligt präglade av hemmaplansfördel. Kristianstad har vunnit båda matcherna i Skåne, och Hammarby vunnit i Stockholm.

– Publiken är helt fantastisk, vi har varit bortskämda hela säsongen. Men de tänder till lite extra när det blir slutspel, säger Ahlstrand.

Trots trycket från hemmapubliken var det Kristianstad och framför allt Phillip Henningsson som fick en pangstart. Vänsternian som vanligtvis är mer av en defensiv pjäs gjorde tre snabba mål.

Hammarby såg spända ut och fick inte i gång det offensiva spelet. Men efter några fina räddningar av Linus Bergh tog de sig in i matchen.

Kentas ”Just idag är jag stark” ljöd i högtalarna inför matchen.

Första halvlekens gigant var som så många gånger förr Hammarbys mittnia Viktor Ahlstrand som styrde Bajens anfallsspel och bidrog med både mål och assist.

– Hela laget spelar bra och då går det oftast bra för mig också, säger han.

I halvtid stod det 15–16 på resultattavlan och matchen levde i allra högsta grad.

När den andra halvleken blåstes i gång fortsatte det jämna spelet och lagen följdes åt i poängställningen.

Men när den store niometersspelaren Edwin Aspenbäck med 14 minuter kvar av matchen kontrade in ett mål gick hemmalaget ifrån till en tremålsledning. Publiken vaknade och trycket i hallen ökade.

Viktor Ahlstrand tror Hammarby har en chans på SM-guldet.

Gästerna tog timeout och försökte forcera men Bergh stod emot i målet och när Edwin Aspenbäck smällde dit bollen i nät fastställdes slutresultatet till 35–30.

– Vi gör väldigt mycket mål och Linus (Bergh) gör igen en riktigt bra match i kassen, säger Ahlstrand.

Gästernas Anton Halén var inte särskilt nöjd med insatsen.

– Det var tungt det här. Vi vet att det är otroligt tufft att spela här i Stockholm. Man kan inte släppa in 35 mål borta mot Hammarby. Det måste vi lösa innan nästa match, säger han.

På tisdag väntar ett femte och helt avgörande möte i Kristianstad.

– Just nu känns det jättebra inför den matchen. Vi har gjort två bra matcher där nere även om det inte räckt hela vägen. Men om vi åker dit och gör det bra igen tror jag att vi vinner, säger Ahlstrand.

Vinnaren av kvartsfinalen får möta superheta seriesegrarna Sävehof i semifinal.