Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/mats-malm-svenska-akademien-arbetar-pa-sitt-satt-och-regeringen-pa-sitt/

BÖCKER

Mats Malm: Svenska Akademien arbetar på sitt sätt och regeringen på sitt

Mats Malm tillkännager 2022 års Nobelpris i litteratur.
Foto: Nicklas Thegerstrom

Tanken att Svenska Akademien skulle vilja begränsa tillgången till litteratur saknar grund. Jag önskar gruppen som arbetar med kulturkanon goda resultat, skriver den ständige sekreteraren Mats Malm.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Med anledning av regeringens planer på att upprätta en svensk kulturkanon har det formulerats frågor om Svenska Akademiens eventuella medverkan, liksom propåer om att den borde delta i arbetet.

Det framstår som skäligt att besvara sådana frågor och det gjorde jag i en artikel i DN (11/4). För att klargöra situationen gav jag sakligast möjliga beskrivning av det komplexa kanonbegreppet och de slutsatser Akademien drar kring detta. Det var inte en debattartikel och den handlade inte om regeringen: det var ett klargörande av företeelsen kanon och Svenska Akademiens hållning till den. Mitt resonemang ger knappast grund för suggestionen att Akademien vill begränsa andras tillgång till litteratur och inkluderande gemenskap i samhället.

Ju mer uppmärksamhet som riktas mot vad litteraturen kan göra för oss och vad vi kan göra med litteraturen, desto bättre

Vi arbetar på många sätt för att tillgängliggöra det litterära kulturarvet, det är en av våra huvuduppgifter. Akademien är en oberoende kulturinstitution, inte en myndighet som utför regeringsuppdrag. Regeringen arbetar på sitt sätt, Akademien på sitt.

Ju mer uppmärksamhet som riktas mot vad litteraturen kan göra för oss och vad vi kan göra med litteraturen, desto bättre. Vi delar ju omsorgen om de odiskutabelt goda värden kring inkludering och bildning som kulturministern tecknar och jag önskar förstås regeringen och kommittén goda resultat i deras arbete.

Läs mer: Parisa Lijestrand: Kritiken från Mats Malm och hans sjutton kamrater är obegriplig

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Nicklas Thegerstrom