Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stor-ilska-mot-massturism-i-spanien-teneriffabor-hungerstrejkar/

VÄRLDEN

Stor ilska mot massturism i Spanien – Teneriffabor hungerstrejkar

Demonstranter från rörelsen Canarias Se Agota protesterade i veckan mot bygget av ett nytt hotell och en badort på Teneriffa.
Foto: Desiree Martin/AFP

Kritiken mot massturismen växer på flera håll i Spanien. Invånare menar att turisterna får bostads- och hyrespriserna att stiga till orimliga nivåer och försämrar levnadsförhållandena för lokalbefolkningen. I helgen inledde Teneriffabor en hungerstrejk i protest.

De hungerstrejkande på Teneriffa kräver att byggandet av ett hotell och en badort på södra delen av ön stoppas och vill även att andra projekt som ämnar öka turismen avbryts, skriver BBC. I veckan beslutade Spaniens kongress att inte pausa bygget av badorten, vilket utlöste strejken.

Gruppen är del av en rörelse som kallar sig Canarias Se Agota, ”Kanarieborna har fått nog”. Enligt rörelsen gör massturismen att bostads- och hyrespriser pressas upp och miljön på öarna påverkas negativt. Dessutom är det svårt att över huvud taget hitta en bostad när allt fler hyr ut till turister.

Förra året riskerade drygt en tredjedel av befolkningen på Kanarieöarna att hamna i fattigdom eller social utsatthet; den näst högsta siffran i Spanien, enligt National Statistics Institute som BBC hänvisar till.

Under 2023 besökte 13,9 miljoner turister Kanarieöarna, en ökning med 13 procent från året innan.

Klotter på en fasad i Barcelona uppmanar turister att åka hem.
Foto: Jordi Boixareu/TT

Spanjorer i andra delar av landet har uttryckt liknande oro. I Malaga satte boende upp klistermärken på semesterbostäder runt om i staden i mars. ”Det här brukade vara mitt hem” och ”En familj brukade bo här” mötte turister på fasaderna till hyreslägenheter, rapporterar lokaltidningen Sur. Initiativet i staden började efter att en man blev utslängd från sin bostad sedan tio år tillbaka för att hyresvärden skulle hyra ut till turister i stället. Även andra lokalbor har gått samma öde till mötes, enligt Sur.

På Ibiza anklagas turismen för att ligga bakom bostadskrisen, skriver BBC, där invånare har blivit hemlösa i takt med att hyrorna skjutit i höjden. På vissa håll har hyresökningarna legat på 40 till 50 procent bara det senaste året.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Desiree Martin/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Jordi Boixareu/TT