Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    OS-biljetten säkrad efter kross

    söndag 18.22
    TT

    Sveriges handbollsdamer är klara för OS. I den sista kvalmatchen besegrades Storbritannien med hela 52–8 (26–6).

    Ungern gör Sverige sällskap från kvalet till Paris i sommar.

    Bara ett par dagar före OS-kvalet i ungerska Debrecen tilldelades Storbritannien en plats i kvalet. Detta efter att Kamerun fått problem med visum och därmed inte kunde ställa upp. Två andra afrikanska nationer tackade nej och då gick frågan till Storbritannien.

    I praktiken var Sveriges OS-plats säkrad redan efter segern i första matchen mot Japan (35–28), eftersom man visste att Storbritannien inte skulle ha en chans att vinna två matcher i kvalet. Förlusten mot Ungern (25–28) var betydelselös.

Senaste nyheterna
  • TT
    12.00

    Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

    En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

    Enligt radion driver mannen ett företag med två personer som står nära en av ledarna i gängkonflikten i ett kriminellt nätverk.

    Mannen anställdes i slutet av förra året och efter någon månad blev kopplingarna kända. Trafikverket inledde då en utredning.

    – I den här utredningen kunde vi konstatera att det fanns en koppling till gängkriminalitet, säger HR-chefen Lena Wredelius.

    På grund av detta skulle mannen omplaceras.

    – Vi bedriver säkerhetskänslig verksamhet på Trafikverket så vi behöver vara försiktiga, säger Wredelius till P4.

    Varken mannen eller de två personerna han driver företaget med är dömda för något brott.

  • TT
    11.37

    Dansk flygplats evakueras efter bombhot

    Billunds flygplats har evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

    – Vi gör allt vi kan för att hjälpa polisen så att vi snabbt kan få öppna vår terminal igen, säger kommunikationschefen Dan Prangsgaard till tidningen.

    Enligt Ekstra Bladet handlar det om en fullständig evakuering av flygplatsen, som är Danmarks näst största. Tidningen har publicerat en bild tagen av ett ögonvittne, som tycks visa en man som förs bort från flygplatsen i handfängelse efter bombhotet. Polisen i Danmark har inte kommenterat den uppgiften.

  • TT
    11.25

    Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

    23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

    Simmarna ska inför OS ha testats positivt för substansen trimetazidin, samma otillåtna hjärtmedicin som den ryska konståkaren Kamila Valieva fälldes för. Enligt Kinas antidopningsbyrå berodde de positiva testerna på kontaminering.

    Antidopningsorganisationen Wada och Internationella simförbundet ska ha informerats om detta men i slutändan ställt sig bakom förklaringen att de positiva testresultaten berodde på kontaminering.

    Internationella testningsorganisationen (ITA) har samtidigt uttryckt skepsis till det hela och uppmanar till att proverna ska undersökas ännu närmare.

  • TT
    10.38

    Swifts album slog Spotify-rekord

    Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album ”The tortured poets department” skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

    Det innebär att Swift nu innehar alla tre topp-placeringarna i kategorin, eftersom hennes album ”Midnights” och ”1989 (Taylor's version)” också är de mest lyssnade på en dag.

    ”The tortured poets department” släpptes på fredagen, men rekordfesten började redan dessförinnan. Skivan blev den mest bevakade någonsin på strömningstjänstens sida för kommande musik.

    Albumet är Swifts elfte i ordningen. Inga singlar hade lagts ut i förväg och på utgivningsdagen visade det sig överraskande nog handla om ett dubbelalbum.

  • TT
    10.35

    AI kliver in i Instagram och Facebook

    Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

    Under torsdagen började den nya AI-assistenten att synas för användare i Australien, Kanada, Singapore och Sydafrika.

    Assistenten syns direkt i chattjänsten Messenger, där man genom att tagga den kan ställa frågor. Man kan också använda den direkt i tidslinjen, för att exempelvis ställa frågor relaterade till de inlägg man ser.

    Meta beskriver assistenten som ”den mest intelligenta AI-assistenten du kan använda gratis”, och bygger på den egenutvecklade språkmodellen Llama 3, som också lanseras.

    Det är oklart när AI-assistenten blir tillgänglig för användare i Sverige.

  • TT
    09.43

    Man död i villabrand i Älvsjö

    En man i 65-årsåldern har avlidit i samband med en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

    Branden rapporterades in vid 22-tiden på fredagskvällen men eldförloppet var så kraftigt att villan snabbt blev helt övertänd.

    Mannen räddades ur huset och fördes med ambulans till sjukhus men avled under natten.

    Räddningstjänsten misstänker inte att flera personer befann sig i bostaden.

  • TT
    09.01

    Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

    En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

    Tekniker är på plats för att säkra spår. Det är oklart vad som har detonerat och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

  • TT
    07.59

    "Europa för beroende av krut från Kina"

    Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

    – Risken att Kina skulle störa leveranserna av nitrocellulosa för kruttillverkning...ja det vore skadligt, säger Saabchefen i en intervju med Politico.

    Försvarsindustrin i Europa jobbar för högvarv sedan Rysslands attack och invasion i Ukraina för drygt två år sedan, dels för att få fram mer ammunition och granater till Ukraina, dels för att fylla på lagren och rusta de europeiska ländernas försvar.

    Men det finns flaskhalsar och problem med tillgång på krut och råvaror som aluminium och titanium som också är kritiska insatsvaror i försvarsindustrin. Johansson hävdar också att miljölagar är ett hinder för att öka produktionen.

    – Att få de miljögodkännanden som behövs för att ta in varor från andra delar av världen och inom Europa kan ta upp till tio år.

  • TT
    07.11

    Nu har bitcoin halverats

    Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

    Händelsen har varit efterlängtad för kryptoentusiaster eftersom förhoppningen är att ett minskat utbud ska öka den digitala valutans värde, förutsatt att efterfrågan förblir stabil eller ökar.

    Strax efter det att halveringen ägt rum på fredagskvällen, amerikansk tid, låg dock priset på bitcoin ganska stabilt runt 63 907 dollar.

    Tidigare i år rusade bitcoin mot nya rekordnivåer.

  • TT
    06.37

    Explosion vid militärbas i Irak

    En person uppges ha dödats och flera skadats i en explosion vid en militärbas i södra Irak under natten mot lördagen. Enligt Iraks säkerhetstjänst fanns inga drönare eller stridsflygplan i luften vid tidpunkten.

    Källuppgifter under natten gjorde gällande att en ”bombattack” drabbat militärbasen Kalso i närheten av staden Iskandariya. Men senare på lördagen rapporterar luftförsvarsledningen ”inga drönare eller stridsflygplan i luftrummet i Babylonprovinsen före eller under explosionen”, enligt den irakiska säkerhetstjänsten.

    På basen finns bland annat styrkor ur den tidigare paramilitära proiranska gruppen Hashed al-Shaabi, nu del av den irakiska armén, förlagda.

    Gruppen säger i ett uttalande att en ”explosion” ägt rum och att personer och materiel skadats. En källa från inrikesdepartementet t

  • TT
    06.37

    Fem häktade för grova kreditbedrägerier

    Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

    Alla fem – tre män och två kvinnor – greps i en polisinsats tidigt på onsdagsmorgonen. Fyra av dem misstänks för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott, medan den femte enbart misstänks för grovt bedrägeri.

    Vice chefsåklagare Charlotta Tanner säger till SVT Sörmland att det rör sig om kreditbedrägerier som ska ha drabbat ett tiotal personer.

    P4 Sörmland rapporterar att de misstänkta bland annat ska ha lurat kreditbolag till att betala ut lån på falska grunder.

    Två av männen är även misstänkta i ett annat ärende, för näringspenningsbrott och grovt skattebrott, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina