Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-24 17:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/det-var-en-kvall-for-sjalarna-som-haller-svensk-idrott-vid-liv/

SPORT

Det var en kväll för själarna som håller svensk idrott vid liv

Basketprofilen Martin Ringström blev Årets Eldsjäl. Clara Henry var med och ledde galan.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Esks elva vecka 15.

DN:s sportkrönikör Johan Esk sammanfattar veckan som gått.

1) Galakvällen.

Det är alla tusentals eldsjälar som håller svensk idrott vid liv. De vet hur meningsfyllt det kan kännas att vara en ideell ledare. I veckan hyllades några av dem på Årets Eldsjälsgala. Basketprofilen Martin Ringström blev Årets Eldsjäl för det han gör för barn och ungdomar i Kortedala.

2) Galabandet.

Galans stora skräll var husbandet Rymdens Fisk och deras covers av Imperiets ”Alltid rött, alltid rätt” och Kjell Höglunds ”Genesarets Sjö”. Den senare har suttit i skallen sedan dess.

3) Orättvisan.

IFK Värnamo lider av att inte få spela hemma. Gais fick samtidigt en stor fördel mot andra tippade bottenlag när laget slapp Finnvedsvallen och var mer hemma än borta i Borås.

Hammarby vann damallsvenskan 2023 och tillhör favoriterna i år också.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

4) Ovissheten.

Herrallsvenskan blir ett solorace för Malmö FF mot ett nytt guld. Damallsvenskan är en betydligt mer öppen och oviss historia som kommer att stå mellan Hammarby, Häcken och Rosengård.

5) Bakslaget.

Bortamatchen mot England var ett stort steg i rätt riktning för damlandslaget i fotboll – men så kom Frankrike till Gamla Ullevi och då stod Peter Gerhardssons gäng och stampade igen.

6) Liknelsen.

Varje år det är dags för US Masters golfmajor tänker jag på det som sagts om greenerna på Augustas klassiska och svårspelade bana: ”Det är som att försöka putta på en motorhuv”.

Finalbiljetterna till Rögles hemmamatcher var minst sagt lättsålda.
Foto: Andreas Hillergren/TT

7) Hockeystaden.

Det är hyfsad finalfeber i Ängelholm. Biljetterna till bandyklubben Rögles matcher hann knappt släppas innan de var slut. Trycket hade räckt till tio arenor, säger en anställd.

8) Finallaget.

Frölundas och Skellefteås spelare, ledare och fans hoppades först på att slippa möta Växjö i finalen. Nu inser alla att Rögle blir en rysare efter sina tio raka segrar i ishockeyslutspelet.

Lina Ljungblom gjorde ett mål som senare blev bortdömt.
Foto: Aron Broman/Bildbyrån

9) Hockeyskämtet.

Att Sverige förlorade mot Kanada i damernas ishockey-VM var väntat. Det var ändå ett skämt att det var en kanadensisk domare som dömde. Och blåste av för tidigt vid ett svenskt mål.

10) Agentgranskningen.

Expressen och Fotboll Sthlm visar i en granskning hur Sveriges mäktigaste fotbollsagent och hans agentur kan kopplas till personer som har en bakgrund i de kriminella gängen.

11) Agentstödet.

Stödet till agenten från några av landets största fotbollsstjärnor var lika sensationellt snabbt som anmärkningsvärt brett. Hur hann alla bedöma och bearbeta de ytterst allvarliga uppgifterna?

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 4
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån
Bild 3 av 4
Foto: Andreas Hillergren/TT
Bild 4 av 4
Foto: Aron Broman/Bildbyrån