Anja Pärson vinner ”Mästarnas mästare” – blir nedsprutad i champagne

Alpinstjärnans känslor efter segern: ”Förvånad” • Tvåan Sebastian Larssons svar om bandaget

Uppdaterad 2024-04-15 14.42 | Publicerad 2024-04-14

Vinnaren av ”Mästarnas mästare” 2024 heter Anja Pärson.

Alpinstjärnan slog ut Sebastian Larsson och fick lyfta segerpokalen.

– Jag vet inte riktigt hur jag lyckades slinka igenom hela vägen, säger hon.

Hon har 19 mästerskapsmedaljer, 42 vinster i alpina världscupen och två totalsegrar i världscupen.

Nu kan Anja Pärson, 42, även titulera sig ”Mästarnas mästare” efter en rafflande mästarduell mot fotbollsspelaren Sebastian Larsson, 38.

– Jag trodde att det skulle bli extremt jämnt och att det skulle avgöras på det sista. När vi gick in i finalen var känslan att båda var vinnare, säger Anja Pärson.


Sebastian Larsson.

”Konstig känsla att vinna”

Hon känner blandade känslor kring vinsten.

– Lika mycket som man glädjer sig åt att ha vunnit mästarnas är det också lite så som vi känt under hela programmet, att det är svårt att glädja sig över vinsterna i individuella tävlingar. Det var lättare i lag. Så det var en lite konstig känsla att vinna, säger hon.

I över tio år hade SVT försökt få med Anja Pärson i ”Mästarnas mästare”. När hon äntligen tackade ja och skulle vara med förra säsongen tvingades hon hoppa av redan innan inspelningen börjat, på grund av skador.

Nu fick hon sin revansch, och blev nedsprutad av champagne efter segern.

Vad tänkte du när du stod som vinnare och fick lyfta pokalen?

– Att jag vet inte riktigt hur jag lyckades slinka igenom hela vägen. Men när det väl gäller, då får jag ihop det alltid. Så har det väl varit även under mästarnas. Jag var ju aldrig den som presterade som bäst i grenen men lyckades alltid vara med och prestera när det behövdes. Så det var lite det som var mitt signum genom tävlingen.

Bara frun och dottern har vetat om vinsten

De enda av hennes nära och kära som i förväg har vetat om att hon vinner är hennes fru Flippa Rådin, 51, och deras äldsta dotter.

– Man lämnar tre barn, företag och allting åt Filippa i tre veckor för att göra det här. Men hon skötte det så bra och körde på, säger Anja Pärson och skrattar.

Hur skulle du sammanfatta den här resan?

– Att vinsten för mig blev åtta nya vänner som förstår mig till hundra procent. När man både lär känna varandra personligt och i tävlingsmoment så får man hela paketet av varandra. Och på frågan hur jag lyckades vinna ”Mästarnas mästare” så vet jag inte själv hur jag plockar fram de där bitarna. Jag är lika förvånad som andra.

Därför hade Sebastian Larsson bandage på handen

Under finalavsnittet i SVT fick tittarna se hur Sebastian Larsson var blodig på handen i en sekvens, och i mästarduellen var handen sedan inlindad i bandage. Men att han skulle ha skadat sig är inget som framkom i programmet.

”Bandaget var på grund av att jag gjorde illa handen när vi drog släden”, förklarar han nu i ett sms till Aftonbladet.

Han säger att skadan inte påverkade utgången i finalen.

”Det hindrade mig inte! Det hade varit en dålig ursäkt”, skriver han.

Sebastian Larssons blodiga hand.

Tävlade med bandage.