Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Inför fritidsaktiviteter för barn och ungdomar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Att satsa på fritidsaktiviteter för barn och unga är bra för hälsan, motverkar kriminalitet och ger ett alternativ till skrollandet på mobilen.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Tomas Oneborg/TT och Naina Helén Jåma/TT

Annons

Dagens barn ägnar det mesta av sin tid åt oavbrutet skrollande på mobiltelefonen, vilket kan bidra till flera negativa påverkningar.

Kostnadsfria fritidsaktiviteter gynnar inte bara individens tillväxt, utan är även positivt för samhället genom att främja inkludering och även social sammanhållning. Jag anser verkligen att det är dags att agera och börja satsa på dagens barn och deras mående.

För det första är inte alla medvetna om hur många ungdomar det är som drar sig till gängkriminaliteten i dag. Väldigt många av dagens ungdomar har inte så mycket att göra om dagarna och faller för ungdomsbrottsligheten. Ifall vi inför fritidsaktiviteter som kan sysselsätta dessa barn kommer det ge väldigt många positiva effekter. Många av dessa ungdomar gör inte lika bra ifrån sig under skoltid och kan på så sätt hitta en aktivitet eller sporter som kan leda till ett framtida jobb.

Annons

Annons

Ifall vi kan förebygga brott, varför inte agera? Detta påverkar hela samhället men främst dessa ungdomar. Inför fritidsaktiviteter innan det är för sent.

Det är dags att göra något åt alla mobiler och ge barnen ett mer hälsosammare alternativ.

Allt det oavbrutna skrollandet har väldigt många nackdelar. Dagens barn har blivit allt latare och har en oerhört dålig kondition. I artikeln Barns fritidsaktiviteter är en klassfråga (27 maj, 2020), säger Alireza Behtoui att forskning visar att organiserade fritidsaktiviteter har klart positiva effekter för barns hälsa – som delvis bättre sömn. Jag anser verkligen att det är dags att göra något åt alla mobiler och ge barnen ett mer hälsosammare alternativ. Många av dagens barn har blivit ganska beroende av mobiltittandet, eftersom de inte har något bättre för sig.

Kostnadsfria aktiviteter kommer att ge ekonomiska belastningar framför allt för staten och kommunen. Det kan även bli svårt att upprätthålla kvaliteten på aktiviteterna när resurserna är begränsade. Och frågan kommer ställas: Varför ska kommunen slösa stadens pengar på några otacksamma ungar när det finns viktiga områden som hälsovården, polisstyrkan eller utbildningar som det borde läggas pengar på?

Annons

Jo, därför att på så sätt gynnas alla i Södertälje – inte bara ungarna. Det är verkligen dags att börja satsa på barn med brist på pengar. Många barn har ett oerhört stort intresse av fritidsaktiviteter, men de har inte de möjligheterna när det är väldigt dyrt. Vidare säger Behtoui att ”Barn till föräldrar som är låginkomsttagare och som bor i utsatta områden har inte alls samma tillgång till organiserade fritidsaktiviteter så som barn med föräldrar som är högutbildade och med högre inkomster”.

Annons

Det borde verkligen finnas jämlikhet mellan alla barn – oavsett vilken ekonomisk bakgrund de har

Det är väldigt många barn som drömmer om att bli stjärnor i sport, fast de inte har de möjligheterna. Varför ta de chanserna ifrån dem? Det borde verkligen finnas jämlikhet mellan alla barn – oavsett vilken ekonomisk bakgrund de har.

Sammanfattningsvis är dessa faktorer värda att tas upp. Kostnadsfria fritidsaktiviteter har alldeles för många fördelar. Om vi kan förebygga brott och förhindra unga att falla in i brottslighet, varför inte göra det på en gång är frågan? Det kan även vara väldigt bra för barns hälsa.

Har alla råd med aktiviteter? Nej, verkligen inte. Ge dagens barn en chans som dessutom är en lösning till väldigt många samhällsproblem. Så, inför kostnadsfria fritidsaktiviteter för ungdomar.

Eliza Jimenez Bangcaya

elev från Ronnaskolan

Annons

Annons

Till toppen av sidan