Expert: Israel kan svara mot Irans atomprogram

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-04-15

Ett israeliskt F-35-plan över södra Israel i juni förra året. Arkivbild.

En vedergällning från Israel mot Iran kan leda till att konflikten i Mellanöstern eskalerar – och att fler parter dras in.

– Inte bara Hizbollah, Islamiska jihad, huthier, utan också bläckfiskens huvud: Iran självt, säger Anders Ekholm vid Försvarshögskolan.

Världen väntar på hur Israel ska agera efter Irans attack, då hundratals drönare och robotar skickades mot Israel från iranskt territorium natten till söndagen.

Anders Ekholm, överstelöjtnant och forskare vid Försvarshögskolan, är övertygad om att Israel kommer att svara. Med en operation som kan överraska.

– De har en tradition att svara på ett sätt som de inte har svarat på förut. Det är en oskriven regel i deras system, säger han.

Ekholm tror att Israel känner sig tvingat att svara på Irans attack av två skäl.

– För det första måste man visa sin befolkning att man inte står passivt inför sådana här saker utan att man måste agera. För det andra handlar det om avskräckning. Om man inte gör något beslutsamt nu kan Iran uppfatta det som att ”Det här funkade ju. Vad blir nästa steg? Vad gör de nästa gång?”.

Spiller över på Gazakonflikten

Ekholm är insatt i den retorik och strategi Israels militär (IDF) brukar använda. Han utesluter inte att flera av länderna som var involverade i anfallet – som förutom Iran ska ha kommit från Jemen, Libanon och Irak – kan dras in i en eskalerande konflikt.

Det hela kan spilla över på utvecklingen i Gazaremsan, tror Ekholm. För Hamasrörelsen kan det vara en fördel om en tung spelare som Iran sätter direkt press på Israel.

Hamas ledning ser nog i ett sådant läge inte samma värde i att sluta avtal och få till ett eldupphör med Israel, menar Anders Ekholm.

Irans kärnvapen en måltavla

Han refererar till Hamas terrorattack mot Israel i höstas.

– Det här tror jag kan ha varit den bilden man (Hamas) hoppades på den 7 oktober. Att man skulle få med sig, och sätt eld på, regionen ordentligt. Få med sig de andra kompisarna i den här motståndsaxeln. Inte bara Hizbollah, Islamiska jihad, huthier, utan också bläckfiskens huvud: Iran självt.

Enligt Ekholm behöver Israels förmodade svar inte bara vara en vedergällning mot Iran. Det kan också användas som ursäkt för att ge sig på och försöka förstöra, eller åtminstone kraftfullt påverka, Irans kärnvapenprogram.

– Israel har pratat om det här en längre tid och tycker nog egentligen att omvärlden, västvärlden, inte riktigt begriper hur farligt det Iran håller på med är. I alla fall vad man kan utläsa av retoriken och mina kontakter inom IDF, säger han.

ANNONS