Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-06 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/svar-legalisera-knarket-och-ge-intakterna-till-valfarden/

INSÄNDARE

Insändare. Svar: Legalisera knarket och ge intäkterna till välfärden

Den 1 april legaliserades cannabisodling och innehav för eget bruk i Tyskland. Sverige borde gå i samma riktning och legalisera narkotikamarknaden, anser insändarskribenten
Foto: Eric Engman

SVAR PÅ INSÄNDARE. Narkotika går i likhet med pornografi och godis inte att stoppa i ett fritt samhälle av svensk modell. Legalisera knarket så att intäkterna gynna välfärden i stället för gängen, skriver Josef Sjögren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Tommy Falk skriver i en insändare att vi måste få bort marknaden för narkotika genom att stoppa konsumtionen. Han frågar sig om detta är en utopi. Mitt svar på den frågan är: ja.

Narkotikamarknaden går inte att stoppa utan åtgärder i stil med en förtryckarregim av nordkoreansk modell. Efterfrågan på droger kommer att finnas kvar så länge vi lever i ett relativt fritt samhälle. Att få folk att sluta att knarka är som att få folk att sluta äta godis eller sluta titta på porr – det går inte, det lockar för mycket.

Porr, godis och knark är något vi vill ha väldigt lite av i ett samhälle, men vi behöver inse att det kommer att finnas kvar oavsett om vi vill det eller inte. Vi behöver bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen.

Under förbudstiden i USA på 1920-talet växte de alkoholfinansierade gängen sig frodiga och skaffade sig ett enormt våldskapital, ett narrativ som kanske känns bekant i dagens Sverige, ganska exakt ett sekel senare. Vad gjordes då åt detta problem? En väldigt populär drog som ansågs skada samhället legaliserades i brist på bättre lösningar.

I dag används skatt på alkohol, informationskampanjer om riskerna med drogen samt rekommendationer om konsumtionsmängd som insatser för att kompensera för de skador som alkohol orsakar vårt samhälle. Vi har helt enkelt accepterat det motbjudande faktum att människor kommer att fortsätta att supa, oavsett förbud eller ej, och gjort det bästa av situationen.

På samma sätt vore det bättre om det svenska samhället tar kontroll över drogkonsumtionen, hur mycket det knarkas och vilka droger som brukas i högst grad för att kunna införa riktade insatser för att hjälpa de med drogrelaterade problem ur dessa på ett mer effektivt sätt samt uppmana till måttlig konsumtion (på tal om utopier). Många med drogproblem klassas i dag som kriminella i stället för sjuka.

Ett steg mot legalisering skulle också öka medmänskligheten mot dessa stackars människor som lider av narkotikamissbruk och göra att de vågar söka vård i tid. Skattepengarna som dras in skulle kunna öronmärkas för att hjälpa människor ur missbruk i stället för som i dag gå till att köpa Kalasjnikovs och handgranater.

Även om en statlig hantering av drogförsäljning inte skulle minska narkotikakonsumtionen vore det ändå ett steg värt att ta eftersom intäkterna till de kriminella gängen åtnjuter är så pass stora och leder till att deras våldskapital kan fortsätta att öka.

Vi behöver göra samma sak med övriga droger som med alkohol; förstå att människan för alltid kommer att älska när det snurrar till i huvudet och se till att denna efterfrågan får gynna välfärden i stället för gängen.

Mer om insändare: Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Eric Engman