Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-24 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/allas-ogon-pa-trump-nar-forsta-rattegangen-startar-har-ar-huvudpersonerna/

VÄRLDEN

Allas ögon på Trump när första rättegången startar – här är huvudpersonerna

Stormy Daniels, Donald Trump och Michael Cohen.
Foto: Markus Schreiber/AP, Mary Altaffer/AP, Craig Ruttle/AP, TT Grafik: Johan Andersson

På måndagen börjar den första rättegången någonsin i ett brottmål mot en tidigare amerikansk president, då Donald Trumps överföring på 1,4 miljoner kronor till porrstjärnan Stormy Daniels inför valet 2016 ska fram i ljuset.

Här är dramats huvudpersoner:

Hon var 27, han 60.

Hon bar klänning i guld, han svart sidenpyjamas.

Det var – i hennes version – upptakten till den händelse i juli 2006 som nu ska få sitt juridiska efterspel i en domstol på nedre Manhattan.

Åtalet handlar egentligen inte om den utomäktenskapliga affär som porrstjärnan Stormy Daniels säger ägt rum och som Trump nekar till.

Utan om en serie misstänkta bokföringsbrott som åklagaren hävdar att Trump gjort sig skyldig när han lät betala Stormy Daniels 130.000 dollar för att hon aldrig skulle prata om mötet i samband med att han framgångsrikt kandiderade till USA:s president 2015.

Stormy Daniels.
Foto: Markus Schreiber/AP

Stormy Daniels

45-årig porrfilmsproducent från Baton Rouge, Louisiana.

Sedan Stormy Daniels berättade om sin påstådda otrohetsaffär med Trump i amerikanska medier har hon förvandlats till idol för feminister och andra liberala aktivistgrupper i USA. I själva verket identifierar sig Stormy Daniels som republikan, präglad av sin uppväxt i den konservativa amerikanska södern. Hon driver inte åtalet mot Trump av ideologiska eller ekonomiska skäl, hävdar hon, utan för att sanningen om deras historia ska fram i ljuset.


Donald Trump.
Foto: Andrew Harnik/AFP

Donald Trump

77-årig presidentkandidat från Queens, New York.

Den förste före detta presidenten i amerikansk historia som står åtalad för brott, totalt 91 åtalspunkter i fyra mål. I rättegången som inleds under måndagen misstänks Trump ha brutit mot bokföringsregler när han via mellanhänder lät betala porrstjärnan Stormy Daniels drygt 1,4 miljoner kronor för att hon skulle hålla tyst om deras påstådda sexuella möte under en golfturnering för kändisar i Nevada 2006. Trump förnekar att affären ägt rum, men har framgångsrikt exploaterat åtalet i den pågående presidentvalskampanjen. Mängder av republikaner, även mittenväljare, sympatiserar med Trump och vad de betraktar som en häxjakt från rättsväsendet.


Michael Cohen.
Foto: Seth Wenig/AP

Michael Cohen

57-årig tidigare advokat från Long Island, New York.

Cohen började arbeta för Trump 2006 och blev den dåvarande affärsmannens mest lojale fixare i stort och smått – en torped som ibland kallades ”Tom” efter maffia-advokaten Tom Hagen i ”Gudfadern”. Under Robert Muellers Rysslandsutredning ljög Cohen för amerikanska myndigheter om sina kontakter med ryssar för Trumps räkning och dömdes till 36 månader i fängelse och omkring 20 miljoner kronor i böter. Cohen bytte mot fot, började kritisera Trump häftigt och ska i rättegången som inleds under måndagen redogöra för hur han förde över pengar till Stormy Daniels för att skydda Trumps presidentkandidatur 2016. Åtalet vilar tungt på Cohens vittnesmål.


Todd Blanche.
Foto: Yuki Iwamura/AP

Todd Blanche

49-årig försvarsadvokat från New York.

Todd Blanche försvarar Trump i tre av fyra brottsmål som den tidigare presidenten står åtalad för. Blanche har kommit så nära Trump att han flyttat sig och sin familj från New York till Palm Beach, Florida där Trump bor. Han var tidigare registrerad demokrat och anställd vid en ärevördig advokatfirma som tjänade Wall Street. Nu har Blanche sin egen byrå och har bytt parti till Republikanerna. Blanche beslut att företräda Trump – ökänd för att attackera sina advokater och vägra betala deras fakturor – förundrar tidigare advokatkollegor. Möjligen hoppas Blanche på ett högt uppsatt ämbete inom statsapparaten om Trump vinner valet i höst.


Juan Merchan.
Foto: Seth Wenig/AP

Juan Merchan

61-årig domare från Bogotá, Colombia.

Merchan invandrade till USA med sin familj som sexåring och växte upp fattig i Jackson Heights i Queens, New York. Dåvarande borgmästaren Michael Bloomberg nominerade honom till domare i Bronx, New York 2006. Har tidigare tjänat som domare i ett antal fall som nära relaterar till Trump: som rättegången mot Trumporganisationens tidigare ekonomichef Allan Weisselberg som 2022 erkände sig skyldig till skattebrott och stöld. Trump har redan försökt utmåla Merchan och dennes dotter som korrupta politiska fiender och angreppen på domarens person, bakgrund och familj lär intensifieras från Trumps värld när rättegången inleds.


Alvin Bragg.
Foto: Angela Weiss/AFP

Alvin Bragg

50-årig distriktsåklagare från Harlem, New York.

2021 blev Bragg den första afroamerikan som axlade posten som New Yorks distriktsåklagare. I rättegången som inleds under måndagen ska Bragg leda i bevis att Trump farit med osanning på 34 ekonomiska dokument i syfte att framställa utbetalningarna till Stormy Daniels som juridiska arvoden till Michael Cohen. Kollegor till Bragg beskriver den Harvardskolade åklagaren som ambitiös och uppåtsträvande men medieskygg och föga partipolitisk – en nördig jurist i säckig kostym som framstår som Trumps motsats.

Lyssna på DN:s podd Spotlight om Stormy Daniels:

SPOTLIGHT
Stormy Daniels – porrskådisen som kan fälla Trump
0:00 / 17:56

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 7
Foto: Markus Schreiber/AP, Mary Altaffer/AP, Craig Ruttle/AP, TT Grafik: Johan Andersson
Bild 2 av 7
Foto: Markus Schreiber/AP
Bild 3 av 7
Foto: Andrew Harnik/AFP
Bild 4 av 7
Foto: Seth Wenig/AP
Bild 5 av 7
Foto: Yuki Iwamura/AP
Bild 6 av 7
Foto: Seth Wenig/AP
Bild 7 av 7
Foto: Angela Weiss/AFP