Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mika Zibanejad

Så ska Mika & Co knäcka förbannelsen: ”Vända blad”

NEW YORK. Den enda gången New York Rangers vunnit Stanley Cup efter 1940 tog man först hem President’s trophy, som segrare av NHL:s grundserie.

Nu har man vunnit den trofén igen.

– Förhoppningsvis kan vi köra en favorit i repris, säger Mika Zibanejad om Stanley Cup-hoppet.

Men…

Foto: BILL KOSTROUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WENDELL CRUZ / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Samtidigt som tokdramatik utspelade sig runt slutspelsstrecket i NHL:s Eastern conference under natten mot tisdag avgjorde New York Rangers ligans toppstrid, genom att på ett övertygande sätt städa av Ottawa Senators med 4–0.

Därmed säkrade Rangers President’s trophy, utmärkelsen till ligans poängbästa grundserielag. 

– Det är klart det är skönt. Det är en lång säsong och nu är ett delmål avklarat. Alltid kul att vinna nånting, men det här är så klart inte huvudmålet. Men vi har satt oss i en bra sits, säger Mika Zibanejad efter matchen.

Mika om sviten: ”Nollställs”

Zibanejad påminns om att Rangers vann President’s trophy även 1994 – året då man vann Stanley Cup för första gången sen 1940 (och ja, nu 30 år senare är det fortfarande senaste bucklan för Rangers).

– Ja, det gjorde dom då… Dom vann väl 2014-15 också, men vi kommer ihåg -94, då. Förhoppningsvis kan vi köra en favorit i repris. 

För Zibanejad avslutades grundserien med en sex matcher lång poängsvit och totalt 72 poäng (26+46). Han tar det med… fattning.

– Ska jag välja nåt scenario så tar jag hellre att jag har hjälpt till med offensiven och vi har vunnit än åt andra hållet. Men det nollställs. Många av oss har varit i slutspel tidigare, vi hade ett surt slutspel förra året. Förhoppningsvis kan vi använda det som motivation, men nånstans också vända blad och fokusera på ett helt nytt år. 

Förbannelsen kring President's trophy

Att vinna President’s trophy är inte heller nån garanti för slutspelsframgång – ibland ses det snarare som en förbannelse

Så sent som i fjol krossade Boston Bruins allt och alla i grundserien och åkte ur i en redan klassisk förstarunda mot Florida. 

Och 2014-15, som Zibanejad refererade till, var Rangers senaste seger – då fick man stryk i konferensfinalen mot Tampa. 

Inte sedan 2013 har ett lag vunnit Stanley Cup efter att ha vunnit President’s trophy, när Chicago dominerade ligan. Totalt sedan trofén börjades delas ut 1986 har bara åtta lag vunnit Stanley Cup efter att ha tagit hem presidentbucklan.

Mikas val: Först Champions League

Rangers motstånd i förstarundan är inte klart, så för Mika Zibanejad & Co blir det att träna på, och följa utvecklingen kring wildcardstrecket först. 

Washington, Detroit, Pittsburgh och Philadelphia har fortfarande chans att ta sista platsen. 

Kommer du sitta klistrad framför tv:n och se matcherna (under matchen mot onsdag), eller hur följer du det?

– Tjae… jag följer ändå matcherna. Men jag tror det blir Champions League först, men sen så börjar matcherna vid sju. Och på onsdag har vi Djurgården–Brynäs! 

Rangers klarast lysande stjärna den här säsongen, ryssen Artemij Panarin, hade hugg på 50-målsgränsen och jagade frenetiskt i slutet, men fick ”bara” in en puck och stannade på 49. Hans 120 poäng är den näst högsta Rangerssiffran nånsin, efter Jaromir Jagrs 123 säsongen 2005-06. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige