Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-28 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/borshuset-i-kopenhamn-i-lagor-klassiska-tornet-rasar/

VÄRLDEN

Börshuset i Köpenhamn i brand – spiran rasade

Videon är 58 sek lång. Det brinner kraftigt i det anrika Börshuset i Köpenhamn. Vid 08.30-tiden kollapsade den kända spiran på byggnadens torn.

En våldsam brand bröt ut i det anrika Börshuset på Slottsholmen i Köpenhamn på tisdagsmorgonen. Det karakteristiska tornet stod i lågor och ”spiran” kollapsade.

”400 års danskt kulturarv i lågor”, skriver Danmarks kulturminister på X.

En kraftig brandlukt låg över hela Köpenhamn på tisdagsförmiddagen. Börshuset evakuerades och man försökte rädda värdefull konst från att förstöras i lågorna.

– De bärande konstruktionerna har brunnit upp, och det betyder att det börjar bli farligt att befinna sig runt byggnaden, sade insatsledaren Tim Ole Simonsen enligt Ritzau.

Bild 1 av 7
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 7
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 7
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 7
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 7
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 7
Foto: Ida Marie Odgaard/TT
Bild 7 av 7
Foto: Anders Hansson

Hundratals köpenhamnare tog sig in på cykel och till fots och stod flockade bakom polisens avspärrningsband med blickarna riktade på röken som steg upp mot den klarblå himlen. Många hade tårar i ögonen.

– Det är vår kultur som står i lågor, en bit av vår historia som fullständigt försvinner, sade Köpenhamnsbon Julie Bonde med rösten grötig av gråt.

Hon är konsthistoriker och arbetar med konst i det offentliga rummet. Hon är förvånad över hur ont det gör i hjärtat när hon tittar på flammorna som slår ut från sidorna av byggnaden.

Köpenhamnsbon Julie Bonde sörjer den kultur som nu brinner upp.
Foto: Anders Hansson

– Det är ju bara materiella ting. Men jag är helt chockad. Titta där, där har vi Nationalbanken, det var här alla handelsaktiviteter pågick under Christian IV:s tid. Börshuset var en symbol för vår nyfikenhet inför omvärlden, en byggnad som vi orienterat oss utifrån, sade hon och pekade ut över kanalen.

Julie Bonde vill sörja händelsen tillsammans med sin familj.

– Vad gör man annars som köpenhamnare en sån här dag? Jag vet inte.

På Christiansborgs slott, hemvist för danska folketinget och granne med det brinnande börshuset, vajar de rödvita flaggorna högst upp på på spiran. De har hissats för att det i dag, den 16 april, är drottning Margrethes 84-årsdag.

– Det är årets första riktiga vårdag och dronningens födelsedag, och så händer detta, säger Matthew Grey.

Han är kanadensare, men har bott i Köpenhamn i elva år. Han var redan igång på jobbet när när nyhetsflasharna började dundra in i telefonen på morgonen.

– Från mitt kontor har jag utsikt över börshuset. Jag ställde mig på takterrassen och bad för att spiran inte skulle falla. Och så kollapsade den rakt framför ögonen på mig.

Matthew Grey säger att börshuset var hans favoritbyggnad i Köpenhamn.
Foto: Anders Hansson

Matthew Grey säger att börshuset var hans favoritbyggnad i Köpenhamn. Han jobbar i finansbranschen och brukade ofta vara där.

– Det är en ikonisk byggnad, jag har till och med haft med mina barn dit. De älskar de små vackra dörrarna - folk var ju kortare när huset byggdes. Vi brukar också paddla kajak här och bada i kanalen på andra sidan byggnaden.

För Matthew Grey blir det ingen vanlig arbetsdag, eller det blir ingen arbetsdag alls. Han sa till sina kollegor att det inte gick att jobba.

– Det känns som att ha förlorat ett organ, det är vårt hem som går sönder, ett hem som symboliserat både makt, historia och som knutit ihop Danmark med Sverige och Norge. Det är förfärligt.

Börshuset i Köpenhamn är en av stadens äldsta byggnader och stod färdig 1625. Här i mars 2016.
Foto: Richard Sowersby/TT

Börshuset är en av de äldsta byggnaderna i Köpenhamn och stod färdig 1625. Den håller på att renoveras och är omgiven av byggnadsställningar och plast.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3
Foto: Richard Sowersby/TT