Zelenskyj: Luftvärnsrobotarna tog slut

TT-AFP

Publicerad 2024-04-16

De senaste veckorna har ryska styrkor riktat upprepade robot- och drönarattacker mot ukrainska kraftverk.

Ukraina kan inte stå emot anfallen utan bättre luftförsvar, säger president Volodymyr Zelenskyj nu.

Ryssland lyckades förstöra det stora kraftverket Trypilska för att Ukraina ”fick slut på luftvärnsrobotar”, uppger president Volodymyr Zelenskyj.

Det koldrivna värmekraftverket utanför Kiev förstördes i ett ryskt anfall i förra veckan. Innan dess stod det för en stor del av huvudstadsregionens elförsörjning.

– Det kom elva robotar flygande. Vi sköt ned de första sju. Fyra förstörde Trypilska. Varför? För att det inte fanns fler (luftvärns)robotar, säger Zelenskyj till amerikanska PBS.

Den senaste tiden har presidenten uttryckt alltmer frustration över bristen på utlovat luftförsvar för att kunna stå emot Rysslands upptrappade attacker, som framför allt riktas mot Ukrainas elförsörjning.

På måndagskvällen vädjade Zelenskyj till allierade i väst att visa samma enighet och solidaritet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. USA, Storbritannien och Frankrike hjälpte då till att skjuta ned inkommande iranska robotar och drönare.

Parallellt slår en kraftig storm hårt mot Ukrainas sköra elsystem, vilket ökar trycket ytterligare på hårt ansatt infrastruktur. Tiotusentals människor är utan ström sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energinät.

”På grund av ovädret är 173 samhällen i fyra regioner utan strömförsörjning”, uppger energidepartementet i Kiev i ett uttalande.

Värst rammad är regionen Dnipropetrovsk, med över 15 000 drabbade.