Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köpenhamn

Tuva Novotny: ”Jag har haft skyddat boende”

Tuva Novotny har gjort stora roller både i Sverige och utomlands men vill hålla sitt privatliv utanför offentligheten.

I ”P4 Extra – Gästen” berättar skådespelaren att hon drabbats av stalkers flera gånger. 

– Därav så har jag ibland haft skyddat boende, skyddat namn. Även i Danmark, säger hon i intervjun. 

Ur arkivet: Novotny om rollen i ”Avgrunden”.
Tuva Novontny berättar att hon utsatts för flera stalkers.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Efter Netflixfilmen ”Avgrunden” är Tuva Novotny, 44, tillbaka med en ny tv-produktion: ”Allt och Eva”. Viaplay-serien, som har premiär 21/4 handlar om en kvinna som bestämmer sig för att skaffa barn på egen hand. 

– Jag tycker alltid att utforska normer är intressant, säger Tuva Novotny i ”P4 Extra – Gästen”. 

ARTIKELN I KORHET

Tuva Novotny är aktuell med nya serien ”Allt och Eva”.

Till vardags bor hon i Köpenhamn men längtar hem till ett liv i Sverige. 

Tuva Novonty vill skilja på sitt jobb i offentligheten och sin privatperson som inte är offentlig på grund av säkerhetsrisken. 

Hon har ibland haft skyddat boende och namn eftersom hon drabbats av stalkers.  

Till vardags bor hon i Köpenhamn men har under flera år försökt att flytta hem till Sverige, men det har inte blivit av. 

– Jag tror att det handlar om ålder, jag längtar efter min familj. När man är ung så tänker man skit i det, jag ska göra min egen grej. Men jag längtar efter söndagsmiddagar och spontan kaffe med alla mina syskon, vänner och barndomsvänner, berättar hon i intervjun. 

Tuva Novotny som Eva i ”Allt och Eva”.
Foto: Ragna Jorming / Viaplay group

Tuva Novotny lever tillsammans med Alexander Skarsgård, 47, och nyligen blev de föräldrar till en son. Privatlivet vill hon hålla just privat – av flera anledningar. 

– Jag är ingen offentlig person utan jag har ett jobb som syns till viss del offentligt. Och det är någonting som jag brottats en del med i mitt jobb, i min bransch och ibland stalkers, människor som kanske inte mår så bra som kontaktar en på en del olika obehagliga sätt, säger Novotny i radion och fortsätter.  

– Därav så har jag ibland haft skyddat boende, skyddat namn. Även i Danmark. 

Därför vill Novotny hålla privatlivet hemligt

Novotny berättar även att hon nyligen ansökte om just det i Sverige, men att det inte varit lika enkelt här. 

– Det gör ju att jag och säkert många i min bransch lever med en oro över att inte kunna leva så privat som man vill och kunna kontaktas av just människor som inte mår så bra. Så jag vänder mig starkt emot det här med den offentliga personen, det är inte jag, det är ingenting jag väljer, säger skådespelaren och fortsätter. 

– Mitt jobb, det som för med sig att jag ska prata om den här serien, har ingenting med min privatperson att göra och den önskar jag hålla helt privat av många orsaker, bland annat säkerhetsskäl, säger Novotny i ”P4-Gästen”. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.