Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-07 18:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vandalism-mot-israelisk-vapentillverkare-i-goteborg/

SVERIGE

Vandalism mot israelisk vapentillverkare i Göteborg

Dagen efter attacken är fasaden på svenska Elbit sanerad.
Foto: Tomas Ohlsson

Natten till måndagen spraymålades tre fasader i Göteborg med protester mot den israeliska vapentillverkaren Elbit, som har sitt svenska kontor nära Liseberg.

Det är förutom Elbit också SVT/SR samt Moderaterna som utsatts.

På ett konto på Instagram som heter ”Stäng ner Elbit” syns aktivister spraya tydliga budskap i röströd färg: ”Free Palestine” och ”Elbits vapen dödar barn”. På Sverige Televisions och Sveriges Radios glasentré står det också att bolagen är ”medskyldiga till folkmord”.

Elbit, som är ett privat israeliskt företag med svenskt huvudkontor i Göteborg, levererar digitala system till det svenska försvaret och den senaste ordern på 1,7 miljarder kronor tecknades den 25 oktober i fjol – under pågående krig i Gaza. I attacken mot hjälparbetarkonvojen nyligen, där sju utländska volontärer dödades, uppger flera internationella medier att drönarna kom från Elbit.

Moderaterna i Västra Götaland har polisanmält skadegörelsen på partikansliets entré och chefsombudsman Niklas Claesson, tycker att den är extra allvarlig eftersom den riktar sig mot ett politiskt parti.

Redan klockan 8 på måndagsmorgonen var Moderaternas fasad klottersanerad.
Foto: Tomas Ohlsson

– Det är ett tilltagande problem med sabotage av möten med mera. Det blir allt mer utmanande att försöka koppla ihop väljare och politiker.

I det här fallet riktas ju kritiken mot att Sverige köper försvarsmateriel från just det här bolaget. Tycker du att det är lämpligt att Sverige har ett avtal med en vapentillverkare som har så nära koppling till den israeliska armén?

– Jag är ingen utrikespolitisk expert, så det får du ta med departementet.

Men du är en politiskt engagerad person och kan ju ha en åsikt?

– Men i det här fallet utgår jag från att vi följer internationella avtal och konventioner. Jag har ingen annan åsikt, säger Niklas Claesson (M).

Den svenska affären med Elbit har tidigare kritiserats av bland andra Vänsterpartiet som vill säga upp det tioåriga avtalet, och även Miljöpartiet har i riksdagen frågat försvarsministern Pål Jonson (M) om avtalet med Elbit är förenligt med Sveriges skyldigheter enligt internationell rätt.

Pål Jonson svarade i december att upphandlingen av försvarsprodukter sker i enlighet med den lagstiftning som är gemensam för hela EU. ”Jag har därför inga synpunkter på vilka leverantörer som tilldelas enskilda kontrakt”, skrev Jonson då.

Stänk av rödfärg är kvar på SVT:s entré
Foto: Tomas Ohlsson

Den som svarar på Elbits officiella telefonnummer i Göteborg när DN ringer säger sig inte känna till aktivistattacken mot kontoret. Elbit lovar återkomma, men har vid den här textens publicering inte gjort det.

DN söker även SVT/SR samt aktionsgruppen för kommentarer.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3
Foto: Tomas Ohlsson