Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-01 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/barnmorskor-och-lakare-pa-karolinska-kraver-chefs-avgang/

SVERIGE

Barnmorskor och läkare på Karolinska kräver chefs avgång

ST-läkaren Linn Levin och Gunilla Ajne, docent och överläkare, på en av flera manifestationer till stöd för avskedade läkaren Karin Pettersson.
Foto: Moa Källström

En uppskattad förlossningsläkare som får sparken på grund av illojalitet. En undangömd rapport som pekar på tystnadskultur och bestraffningar.

Efter turbulenta veckor på Karolinska universitetssjukhuset kräver 141 barnmorskor och läkare inom kvinnosjukvården att en chef lämnar sitt jobb.

I brevet, som skickats till Karolinska universitetssjukhusets högsta ledning, beskriver anställda en arbetsplats med ”förödande tystnadskultur som påverkar patientsäkerheten”. Detta till följd av ett ledarskap präglat av ”toppstyrning och repressalier”.

– Det har varit mycket fokus på ett enskilt personalärende, Karin Pettersson. Nu måste vi lyfta frågan om tystnadskulturen och vad den beror på, säger Gunilla Ajne, docent och överläkare och en av dem som undertecknat brevet.

”Vårt krav är en ursäkt till Karin och en återanställning. Vi motsätter oss inte att det finns riktlinjer att följa. Men de måste anpassas till det uppdrag vi har”, säger Gunilla Ajne, docent och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Foto: Nicklas Thegerström

Brister i arbetsmiljö och ledarskap har hamnat i fokus sedan en av landets mest kända läkare inom förlossningsvården, Karin Petterson, blev avstängd med omedelbar verkan i februari i år och avskedad i mitten av mars. Hon har anklagats för grov illojalitet efter att ha använt sin jobbmejl privat och inte anmält bisysslor korrekt. Det framkom efter att sjukhusets rättskansli anlitat en advokatfirma för att göra en utredning.

Fackliga förhandlingar har inletts och Läkarföreningen kräver att avskedet dras tillbaka. I hela landet har sjukvårdspersonal protesterat till stöd för Karin Pettersson.

Anställda inom kvinnosjukvården har tidigare krävt en extern utredning av sjukhusets rättskansli, som ligger bakom flera kritiserade personalutredningar. I det nya brevet till Karolinskas ledning pekar medarbetarna ut en chef som de anser har stort ansvar för turbulensen.

Brevförfattarna lyfter att Karin Pettersson avskedades trots att de angivna skälen för avsked ingår i en överläkares arbetsuppgifter vid ett universitetssjukhus.

Gunilla Ajne och övriga undertecknare är också kritiska till att avskedet skedde utan förvarning. Omistlig kompetens försvann över en natt utan att det fanns någon kortsiktig eller långsiktig plan för hur det skulle hanteras, berättar hon.

– Nu förväntar vi oss att sjukhusets högsta ledning granskar dem som agerat i det här och flera andra personalärenden det senaste året. Det är nödvändigt för att vi ska bli av med tystnadskulturen och få ett bättre arbetsklimat, säger Gunilla Ajne.

Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: Fredric Möller Eklund

I ett brev till DN skriver sjukhusdirektören Patrik Rossi att sjukhusledningen har fortsatt förtroende för den kritiserade chefen.

”Avseende tystnadskultur så tar jag det på stort allvar och välkomnar att styrelsen gett oss i uppdrag att kartlägga omfattningen och ta fram en handlingsplan”, skriver Patrik Rossi i mejlet.

I mitten av maj får kvinnosjukvården på Karolinska en ny temachef, Corinne Pedroletti, som tidigare har arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enligt Patrik Rossi hoppas sjukhusets ledning på att det blir den nystart som kvinnosjukvården på Karolinska behöver.

”Jag vet att hon har höga ambitioner både avseende arbetsmiljö och resultat. Sjukhuset kommer med stor kraft att stötta enheten och Corinne i det nödvändiga arbetet.”

Läs mer:

Utredning skickades till Zoëgas hem – larmade om tystnadskultur

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Moa Källström
Bild 2 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3
Foto: Fredric Möller Eklund