Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Alla tåg i Norge ställdes in

    tisdag 14.10
    Annica Ögren

    All tågtrafik i Norge ställdes in under en kort period på tisdagen, rapporterade NRK. Anledningen var ett fel i kommunikationssystemet.

    – Det är ett fel på vårt fjärrstyrningsnätverk, som inträffade runt 13.40. Vi har ingen aning om vad som orsakade felet, säger Rjaanes, pressansvarig på Bane Nors, till NRK.

    Strax efter klockan 14.20 skrev norska medier att alla tåg rullar igen.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    14 min

    Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

    Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer samtliga sina B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

    Baserat på dagens aktiekurs rör det sig om en försäljning i storleken 14,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri.

    A-aktierna behålls och Geely ”förblir strategisk investerare och näst största ägare”, enligt bolaget. (TT)

  • TT
    24 min

    Børsens yttervägg rasade – "som en ruin"

    Den brandhärjade Børsens gavel och yttervägg rasade sent på torsdagen efter den kraftiga branden i centrala Köpenhamn i tisdags. Och fler ras kan komma, varnar insatsledaren.

    – Skadorna kunde knappast ha blivit större, säger Tim Ole Simonsen.

    Raset var inte helt oväntat efter det att insatsledaren Tim Ole Simonsen bara en dryg timme tidigare hade varnat för att det kan ta tid att fastställa brandorsaken – just på grund av rasriskerna.

    – Det är helt enkelt säkerhetsmässigt oförsvarligt att låta någon komma in, sade han under en pressträff.

    Efter raset säger han att räddningsarbetarna inte vet varför det kom just då, eller den direkta orsaken.

    – Men murarna har utsatts för extrem värme och sedan kylts ned, det är en otrolig påfrestning inom några dygn, säger han och påminner om att huset är 400 år gammalt.

    Inga personer har skadats i raset, väggen rasade inåt, mot det brandhärjade området.

  • TT
    18.31

    Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

    Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under EU:s toppmöte i Bryssel att Sverige ingår i diskussioner om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina.

    Initiativet om leverans av luftförsvar kommer från Tyskland.

    – Länder i Europa är överens om att (luftförsvarspjäser) gör större nytta just nu i Ukraina, i lämplig omfattning och från lämpliga ställen, säger Kristersson.

    Han konstaterar att Natoländer vill samarbeta inom det tyska initiativet för snabb och omfattande leverans till Ukraina. Olika Natoländer kommer att samarbeta under det tyska initiativet för att se till att vi gör vad vi kan för att få dit tillräckligt mängd tillräckligt fort.

    – Den stora frågan är vilka Natoländer som kan avvara luftförsvarssystem, enligt Kristersson som säger att frågan ska diskuteras av utrikesministrar och försvarsministrar efter helgen:

    – Detta är den enskilt viktigaste saken kring Ukraina just nu.

  • TT
    18.10

    Person död i arbetsplatsolycka

    En man i 40-årsåldern har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, uppger polisen.

    Polisen larmades till en adress vid 10-tiden på torsdagen där en man skadat sig efter ett fall från högre höjd. Fallet skedde i samband med att han utförde någon form av arbete för ett företag på adressen.

    – Vi går aldrig in på det egentligen för att det inte ska vara utpekande. En arbetsplats helt enkelt, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro som tillägger att han inte vet mer om omständigheterna.

    Mannen transporterades med ambulans till sjukhus, men avled senare av sina skador.

    Polisen har skrivit en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada.

    Ingen är misstänkt.

  • TT
    17.56

    Stockholmsbörsen svängde upp

    Upp, ner och sedan upp igen – det blev en svängig dag på Stockholmsbörsen. Vid stängning hade breda OMXS-index ökat 0,2 procent.

    Den sista och avgörande svängningen kom i samband med att börserna på Wall Street öppnade. Ledande index inledde handelsdagen med kurslyft.

    Bland tungviktaraktierna på OMXS30-index var det rapporterande bolag i topp. Mobiloperatören Tele2 rusade 6,8 procent och verkstadskoncernen ABB lyfte 6,0 procent.

    Storbanken Nordea slog till med ett oväntat stort vinstlyft för första kvartalet. Aktien ökade 0,8 procent på eftermiddagen.

    Även telekomtillverkaren Ericsson, lastbilstillverkaren Volvo och mobiloperatören Telia ökade, i storleken 1,2–1,8 procent.

    Bland förlorarna märks Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik vars aktie föll 4,9 procent sedan substansvärdet minskat. Medicinteknikbolaget Getinge backade 1,7 procent.

    Ledande europeiska börser – i London, Paris och Frankfurt – lyfte.

  • Manne Berggren Wiklund
    17.34

    S: Sätt stopp för vinstdrivande friskolor

    Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor.

    – Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

    De privata skolkoncernerna har vuxit och blivit stora maktfaktorer, enligt S.

    – Vi tycker att svenska folket ska bestämma över den svenska skolan, inte stora skolkoncerner som har vinstintresset som främsta drivkraft, säger Magdalena Andersson.

    Tanken är att etableringsstoppet ska ske genom en ny lag. Enligt S skulle den kunna bygga på den lagstiftning som redan finns framtagen för att stoppa etableringen av religiösa friskolor. S vill att etableringsstoppet ska gälla tills det går att lagstifta om ett totalt vinstförbud i den svenska skolan.

    Det är dock oklart om S får stöd för sitt initiativ. Även ett vinstförbud ser i dagsläget ut att vara mycket långt borta. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    17.24

    Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

    En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

    En man i 25-årsåldern misstänkts för mord.

    Kvinnan har vårdats på sjukhus, men avled på onsdagskvällen.

    Mannen häktades i tisdags och misstänktes inledningsvis för mordförsök, men brottsrubriceringen har nu ändrats.

    Kvinnan och mannen har tidigare haft en nära relation, enligt tidningen. Innan fredagens händelse hade mannen polisanmälts flera gånger och även suttit frihetsberövad i perioder – misstänkt för att ha misshandlat kvinnan. (TT)

  • TT
    16.41

    Sex anhållna efter narkotikabeslag

    Sex personer, varav två minderåriga, har anhållits för synnerligen grovt narkotikabrott i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm, rapporterar P4 Stockholm.

    Flera hundra kilo kokain har beslagtagits av polisen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

    – Vi utreder ett grovt brott med flera gripna i södra Stockholmsregionen, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till tidningen, men vill inte bekräfta mer än så.

    Ett stort antal patruller, med stöd av bland annat helikopter, ska ha deltagit i insatsen och en väg spärrades av, enligt P4 Stockholm.

  • TT
    16.02

    Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

    En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor.

    Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

    Liberalerna har de senaste dagarna gått ut med att de vill se en offentlighetsprincip för friskolor. I dag finns ingen sådan insyn i det privata skolväsendet.

    Och under torsdagen presenterades en statlig utredning som föreslår just detta: De privata aktörerna ska jämställas med myndigheter vid tillämpningen av offentlighets- och sekretesslagen.

    Rätten att ta del av allmänna handlingar ska gälla också handlingar hos huvudmän för fristående skolor, förskolor och fritidshem, privat anordnad komvux samt utbildning i folkhögskolor. Förslaget föreslås träda i kraft 1 juli 2026.

    I Tidöavtalet står att det behövs en ”insynsprincip” i fristående skolor.

  • TT
    15.45

    Barcelona straffas av Uefa efter rasism

    Barcelona tvingas betala runt 290 000 kronor i böter och får inte sälja bortabiljetter till herrlagets nästa bortamatch i Europa.

    Straffet, från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), kommer efter att två Barcelonasupportrar fångades på film när de gjorde apljud och nazisthälsningar på Parc des Princes i Paris under Barcelonas match mot Paris Saint-Germain i Champions League. Supportrarna förhördes av Parispolisen den 10 april.

    Barcelona åkte ur Champions League i tisdags, efter 4–6 över två matcher i kvartsfinalen mot Paris SG.

  • TT
    15.40

    Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

    Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

    – Det är helt enkelt säkerhetsmässigt oförsvarligt att låta någon komma in, säger insatsledare Tim Ole Simonsen vid Hovedstadens Beredskab under en pressträff.

    Han var själv med vid utryckningen efter att det automatiska brandlarmet hade gått på tisdagsmorgonen och kan konstatera att allt gick mycket fort. När räddningstjänsten kom dit syntes inga lågor och ingen rök.

    – Två minuter senare går jag ut på gatan efter att ha fått ett anrop, och då väller det fram rök och lågor slår upp ur byggnaden.

    Men han understryker att han inte är överraskad av det snabba förloppet i den historiska byggnaden. Ytterligare undersökningar krävs för att klarlägga förloppet.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina