Dagens PS

Bilia börsbackar efter ljummen Nordea-analys

Bilias vd Per Avander såg i förra kvartalsrapporten en ljusning i försäljningen under andra halvåret 2024. Men Nordea sänker estimaten för kommande år vilket får aktien på fall.
Bilias vd Per Avander såg i förra kvartalsrapporten en ljusning i försäljningen under andra halvåret 2024. Men Nordea sänker estimaten för kommande år vilket får aktien på fall. (Foto: Magnus Hjalmarsson Nedierman/SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Den 24 april kommer Mats Qvibergs bilföretag Bilia med sin rapport. Nordea tror att det blir ett svagt första kvartal och sänker estimaten redan nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilia (börskurs Bilia) tillhörde en av Stockholmsbörsens största förlorare under tisdagen.

“Brist på triggers”

Aktien handlades vid 14-tiden ned drygt 5 procent efter att ha varit back över 7 procent tidigare under handelsdagen.

Sänket av Bilia-aktien kan med största sannolikhet härledas till den ljumma analys som publicerades av Nordeas analytiker (börskurs Nordea) under morgonen.

Banken skrev då att de såg “brist på triggers” i närtid och sänkte rådet från köp till behåll. Riktkursen på 130 kronor sedan tidigare justeras inte.

Tidigare i mars var Bilia, med Mats Qvibergs-ägda Öresund (börskurs Öresund) som största ägare, uppe på nivåer i närheten av 140 kronor innan det vänt ned något senaste veckorna. Nu handlas aktien för drygt 124 kronor.

“Vi räknar med att Q1 blir negativt påverkat av färre leveranser av nya bilar och något tuffare priskonkurrens”, skriver Nordea och sänker sina försäljningsestimat för Bilia med 2 procent under 2024-2026.

ANNONS

Senaste nytt

“Förbättrad orderingång under andra halvåret”

ANNONS

Vid senaste kvartalsrapporten trodde det Qviberg-ägda bilföretaget själva tvärtom på en ljusning under året.

“Bilias orderingång av nya bilar har historiskt påverkats negativt tidigt i lågkonjunkturer, men också tidigt påverkats positivt när konjunkturen vänder. Vi har därför en förhoppning om förbättrad orderingång för nya bilar under årets andra hälft”, skrev då vd Per Avander i rapporten.

En mer positiv syn på Bilia gav tidningen Di i februari som då såg ett fyndläge i bolaget. Å andra sidan handlas aktien då för strax över 110 kronor.

Bilias rapport kommer som sagt den 24 april. Vi får se om marknaden gillar aktien mer då.

Läs mer:

Qvibergs hårda sågning: Ingen jättesuccé direkt. Dagens PS

Börsveckan: Köp Qviberg, sälj Sveriges Warren Buffet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS