Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CS2

Galna rekordsumman: 650 miljoner kronor

60 000 000 dollar.

Motsvarande drygt 650 miljoner kronor.

Så mycket står på spel i jätteturneringen World Cup i e-sport i Saudiarabien i sommar.

Majorturneringen i Counter-Strike i Rio.
Foto: Stephanie Lindgren / ESL
Svenska CS-laget Ninjas in Pyjamas efter segern i Svenska cupen.
Foto: Svenska Cupen

Första upplagan av den saudiska e-sportturneringen Esports World Cup går av stapeln i sommar. Länge har tidernas största prispott utlovats – och det löftet hålls nu.

Esports World Cup Foundation meddelar att 60 miljoner dollar står på spel i turneringen, vilket motsvarar ungefär 656 miljoner kronor. Det krossar den tidigare största prissumman som var 45 miljoner dollar i Gamers8, som även den spelades i Riyadh, förra året.

– Att sätta rekordet för den största prissumman i e-sporten är en fantastisk prestation, men vad jag är mest stolt över är det positiva budskapet som det skickar till den bredare e-sportgemenskapen, säger Ralf Reichert, vd på Esports World Cup Foundation, i ett pressmeddelande.

Tävlar i flera olika spel

Turneringen kommer bestå av alla de största e-sporttitlarna, så som Counter-Strike, Dota 2 och Starcraft 2. Hittills har 20 spel presenterats.

Det som särskiljer turneringen, utöver prissumman, är att klubbarna tävlar mot varandra i alla de olika titlarna för att samla poäng. I slutändan koras en vinnare som kan kalla sig världens bästa e-sportklubb.

Stora delar av prissumman ges också ut till lagen som vinner de individuella disciplinerna samt till exempel de mest värdefulla spelarna.

Esports World Cup ingår i den statliga investeringsfonden PIF:s projekt ”Vision 2030”, där Saudiarabien ska satsa 418 miljarder kronor på gaming- och e-sportsektorn.

Följ Expressen E-sport på Youtube, Facebook, och Twitter!

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.