Riksrätt i senaten för Bidens minister

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-04-16

Republikanerna ställer Alejandro Mayorkas, demokratisk minister med ansvar för inrikes säkerhet, inför riksrätt med anledning av situationen vid USA:s södra gräns. Arkivbild.

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet ”medvetet och systematiskt” underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker?

Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

– De som åstadkommit denna kris bör hållas till fullo ansvariga, sade representanthusets talman Mike Johnson innan han skickade över åtalet enligt nyhetsbyrån AP.

Ärendet rör den politiskt infekterade migrationsfrågan, där Republikanerna länge krävt skärpt gränssäkerhet och tuffare tag mot olaglig invandring.

Åtgärden gör att senaten tvingas genomföra en riksrättsrättegång, i enlighet med USA:s grundlag. Men för att fälla någon i riksrätt krävs att två tredjedelar av kammarens 100 ledamöter röstar för – och det kommer med all sannolikhet inte ske i fallet Mayorkas.

Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare i senaten, har poängterat att riksrätt inte ska användas för att lösa politiska frågor och lovat adressera ärendet skyndsamt.

Troligen har Schumer tillräckligt med stöd för att kunna lägga ner processen så snart den inleds. Under onsdagen väntas senatorer sväras in som jurymedlemmar och därefter ska Mayorkas inkomma med sin inställning.