Gå direkt till sidans innehåll

Tuff lottning för Sverige i OS

Tuff lottningen för Sveriges handbollsdamer i OS.

Tomas Axnérs landslags tvingas möta både Norge och Danmark i gruppspelet i sommarens mästerskap.

– Vi har hamnat i den tuffaste gruppen, säger förbundskapten Tomas Axnér. 

Sveriges herrar fick däremot en något enklare lottning. 

Tomas Axnér, förbundskapten för Sveriges damlandslag.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Tidigt i lottningen av damernas turnering blev det tydligt att en grupp såg betydligt enklare ut än den andra. Stornationer som Norge och Danmark lottades tidigt in i grupp A.

Till slut återstod bara Sverige och Frankrike att få en plats i en grupp.

Regerande världsmästaren Frankrike fick välja grupp i egenskap av värdnation. Frankrike valde då, inte helt oväntat, att spela i den på papperet enklare grupp B vilket skickade Sverige in i grupp A.

– Grupp A har Norge och Danmark. Det är en svår grupp. Vi hoppas komma först i vår grupp, säger Frankrikes förbundskapten Olivier Krumbholz.

Sveriges förbundskapten Tomas Axnér håller med om att gruppen är tuff. Men lyckas man väl i gruppen ser å andra sidan inledningen av slutspelet lovande ut.

– Tar vi en av de tre första platserna i gruppen är chansen stor att vi undviker Frankrike, som är regerande OS- och Europamästare, i en kvartsfinal, säger han. 

GRUPPERNA I DAMERNAS TURNERING

GRUPP A

Sydkorea

Danmark

Slovenien

Tyskland

Norge

Sverige


GRUPP B

Angola 

Brasilien 

Spanien

Nederländerna

Ungern

Frankrike

Herrarna undvek Danmark 

Glenn Solbergs herrlandslag var i sin tur tidigt ut i lottningen. Sverige var placerat i den femte potten tillsammans med Egypten. 

Sverige lottades tidigt in i grupp A tillsammans med Japan. 

Därefter lyckades man undvika Danmark, man klarar sig även undan Europamästarna Frankrike i gruppspelet som valde att placera sig i grupp A med bland annat Danmark och Norge. 

– I OS handlar mycket om att ta sig vidare från gruppen och prestera i en kvartsfinal och här kommer vi, om vi gör det, möta knallhårt motstånd där. Men jag tror och hoppas att vi både tar oss vidare till kvartsfinalen och sedan är med och spelar om medaljerna, säger Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. 

GRUPPERNAS I HERRARNAS TURNERING

GRUPP A

Japan

Sverige

Tyskland 

Kroatien

Spanien

Slovenien


GRUPP B

Argentina 

Egypten

Ungern

Norge

Danmark

Frankrike

Jagar OS-medaljer

Sveriges damer kvalificerade sig för OS förra veckan genom att besegra Island och Storbritannien. Herrlandslaget har varit OS-klart sedan EM-bronset i januari. 

Gruppspelet i OS spelas i form av två grupper med sex lag i varje. De fyra främsta i varje grupp går vidare till kvartsfinal. 

För tre år sedan i Tokyo åkte Sveriges herrar ut i kvartsfinal. Damerna gick hela vägen till semifinal där det blev en knapp förlust mot Frankrike. I bronsmatchen förlorade Sverige därefter klart mot Norge.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.