Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna på He Jie väcker uppmärksamhet

Här är bilderna som skakar om idrottsvärlden.

Tre löpare ser ut att medvetet släppa fram hemmalöparen He Jie till segern i Pekings halvmarathon.

Det här måste vara den mest pinsamma segern i hans karriär”, skriver Inside The Games. 

Säsongen för långdistanslöparna är i gång för fullt. Under måndagen genomfördes klassiska Boston maraton och till helgen väntar ännu en klassiker i form av London maraton.

Men den största snackisen så här långt har varken med Boston eller London att göra, i stället är det söndagens halvmaraton i Peking som hamnat i fokus. 

Ett klipp från målgången av loppet visar hur tre löpare, en från Etiopien och två från Kenya, vinkar fram hemmalöparen He Jie till ledningen på upploppet och till synes låter kinesen vinna. 

Det har i sin tur får att lokala myndigheter att starta en utredning för att undersöka om allt gick rätt till när loppet skulle avgöras.

Idrottens integritet är vår högsta prioritet”, säger internationella friidrottsförbundets kommunikationschef Jamie Fox i en kommentar till AFP. 

”Mest pinsamma segern i hans karriär”

En av löparna som släppte fram He Jie, kenyanen Willy Mnangat, försvarar sig med att han bara var en farthållare i loppet. 

– Jag var inte ens där för att tävla, säger han till BBC.

– Jag vet inte ens varför de satte mitt namn på nummerlappen i stället för att kalla mig för farthållare, fortsätter han. 

Scenerna i Pekings halvmaraton har spridit sig världen runt i sociala medier. Bland annat till sajten Inside The Games.

”Det här måste vara den mest pinsamma segern i hans karriär”, skriver sajten om He Jies målgång.

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.