OS-handbollen lottad: här är lagen Sverige får möta

Publicerad 2024-04-16 18.13

För fjärde olympiska spelen i rad är både Sveriges damer och herrar i handboll kvalificerade.

I kväll lottades grupperna.

Tomas Axnér är nöjd med damernas lottning och på herrsidan blir Sverige favorit att vinna sin grupp.

I kväll lottades grupperna till OS-handbollen: två grupper med sex lag i varje där de fyra bästa går till kvartsfinal, där sedan ettorna möter fyrorna från den andra gruppen och tvåorna och treorna gör upp.

Det är svårt att prata om dröm- och mardrömslottning när det bara är två grupper (och många starka lag). Det kan dessutom vara en fördel att ha en riktigt stark motståndare i sin grupp för att slippa möta denna i en kvartsfinal och lättare kunna ta sig vidare till spel om medaljerna.

Damerna var först ut och Sverige, som slutade fyra i VM senast, hamnade i grupp A med Norge, Danmark, Tyskland, Slovenien och Sydkorea. Här är Norge förstås stora favoriter med VM-bronsmedaljören som Danmark som andrahandsfavorit. Sedan kommer nog Sverige. Sydkorea coachas för övrigt av förre svenske förbundskaptenen Henrik Signell.

I grupp B hittar vi Frankrike, Nederländerna, Ungern, Spanien, Brasilien och Angola.

Förbundskapten Tomas Axnér är nöjd med lottningen.

– Vi hamnade i den svåraste gruppen men man får titta på vägen fram och vad som troligen väntar i en kvartsfinal. Undviker man fjärdeplatsen undviker man nog Frankrike och då ställs man i en kvartsfinal som är i ens egen ögonhöjd och som på papperet är öppen – troligen Nederländerna, Spanien eller Ungern, säger Axnér.

Tomas Axnér.

Frankrike fick välja grupp

Som värdnation fick Frankrike förmånen att välja vilken grupp man ville spela i när alla lagen var utplacerade (utom Sverige som var i samma lilla seedningsgrupp som Frankrike och därför placerades ut samtidigt).

Franske förbundskaptenen Olivier Krumbholz, som tog sitt lag till VM-guld i december, valde då grupp B.

– Varför? I grupp A har du både Norge och Danmark, sa han.

Därefter var det dags för herrarna, där Sverige tog brons i EM senast.

Det enda vi visste var att Sverige inte kunde hamna i samma grupp som Egypten.

Glenn Solbergs gäng lottades in i grupp A med Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien och Japan, sedan fransmännen till slut valt att lägga sig i grupp B.

De svenska herrarna får betecknas som favoriter att vinna gruppen då både Danmark och Frankrike gör upp i grupp B med Egypten, Norge, Ungern och Argentina.

Glenn Solberg.

Följ ämnen i artikeln