SIS

Larm om brandskyddsbrister blev liggande – i flera år

2:20 min
  • Rapporter som beskriver brister i brandskyddet på Sis ungdomshem har blivit liggande i flera år utan att myndigheten agerat.

  • Detta upptäcktes efter att räddningstjänsten i Eksjö för en månad sedan beslutade att stänga ungdomshemmet Långanäs på grund av flera mycket allvarliga brister i brandskyddet.

  • Nu tillsätter Sis en extern granskning för att ta reda på vad som gått fel.

Rapporter som beskriver brister i brandskyddet på Sis ungdomshem har blivit liggande i flera år utan att myndigheten agerat. Detta upptäcktes efter att räddningstjänsten i Eksjö för en månad sedan beslutade att stänga ungdomshemmet Långanäs på grund av flera mycket allvarliga brister i brandskyddet.

Jörgen Franzén, ställföreträdande chef för Räddningstjänsten i Eksjö.

”Alltså när man har inlåst folk sovande som inte kan utrymma själva då måste man ju ha ett brandskydd som lever upp till dagens krav.”

Det saknades bland annat brandskydd mellan rummen och vattensprinkler i taket. Jörgen Franzén tror inte att personalen hade klarat av att utrymma vid en snabb brand.

“Det tror jag inte att man hade klarat av.”

2020 beställde Sis brandskyddsinventeringar av nästan samtliga hem, bland annat Långanäs i Eksjö. Svaren kom 2021 men flera av rapporterna har blivit liggande utan att någon agerat.

Anna Sandahl är ekonomi- och planeringsdirektör på Sis.

”De har blivit liggande centralt, det vill säga dom har kommit in till Sis centralt och har blivit liggande här på huvudkontoret”.

Först nu, drygt två år senare, har Sis gått igenom samtliga rapporter och upptäckt brister i brandskyddet på ytterligare sex boenden. På Eknäs i Enköping har man stängt en avdelning, på övriga boenden har man satt in extra personal nattetid.

Anna Sandahl säger att hon kommer tillsätta en extern granskning.

Det är ju inlåsta personer som vårdas hos er. Hur kan ni då ha ett bristfälligt brandskydd?

”Så fort vi får vetskap om brister så arbetar vi med att säkerställa tryggheten och säkerheten.) Vi arbetar hela tiden med att åtgärda dom brister vi ser i brandskyddet.”

Samtidigt fick ni veta detta 2021 och har inte agerat på det, så det talar ju emot det du säger?

”Jag kommer att utreda hur en rapport som kom in i december 2021 inte hanterades när den kom in.”