Populär choklad stoppas

2024 04 17

Marabous mjölkchoklad återkallas nu efter en miss i innehållsförteckningen.

Det är ägarbolaget Mondelez som på tisdagskvällen går ut med meddelandet.

Man har gjort en miss i innehållsförteckningen för Marabou mjölkchoklad, där produkter skickats ut med fel innehållsförteckning.

Det kan innebära en risk för allergiker, förklarar bolaget i ett pressmeddelande.

Risk för allergener

Produkten som berörs är Marabou mjölkchoklad 200g med bäst före-datum 12.10.2024 och batchnummer OUV0135022.

– Mondelēz International återkallar Marabou Mjölkchoklad 200g med bäst före-datum 12.10.2024 och batchnummer OUV0135022 på grund av risk för allergener, meddelar företaget.

– Anledningen till återkallelsen är att ett mindre antal förpackningar av produkten kan innehålla bitar av Marabou Apelsinkrokant, som innehåller mandel som inte ingår i allergenprofilen för Marabou Mjölkchoklad.

Kan utgöra hälsorisk

Vidare förklarar Mondelez att produkten kan utgöra en hälsorisk för allergiker.

– Produkten är märkt med "kan innehålla nötter" men kan potentiellt utgöra en hälsorisk för personer med mandelallergi. Mondelēz International ser allvarligt på händelsen och utreder ärendet.

– Konsumenter som har köpt Marabou Mjölkchoklad med angivet utgångsdatum och batchnummer ombeds returnera produkten till butiken där de köpt den för återbetalning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


LÄCKTA UPPGIFTER: Här startar Putin tredje världskriget – om Ukraina förlorar

2024 04 22

Världen går mot ett tredje världskrig om Ryssland vinner kriget i Ukraina.

Det varnade Ukrainas premiärminister Denys Schmyhal för i en intervju med BBC.

– Om vi inte försvarar kommer Ukraina att falla. Det globala säkerhetssystmet kommer att förstöras och hela världen kommer att behöva finna ett nytt säkerhetssystem. Eller så kommer det att bli många konflikter, många sådana slags krig, och i slutändan kan det leda till tredje världskriget, sa han till den brittiska kanalen i slutet av förra veckan.

Läckta dokument: Här kan kriget starta

Premiärminister Denys Schmyhal är inte ensam om att oroa sig över ett stundande världskrig.

Den tyska försvarsmakten fruktar ett storkrig i Europa om Ryssland når framgångar i Ukraina.

Det visar läckta försvarsdokument som den tyska tidningen Bild har tagit del av.

I dokumenten beskrivs ett scenario som börjar med betydande ryska framsteg i Ukraina och slutar med en rysk attack mot Litauen och Polen.

Tyskarna uppskattar att ett ryskt anfall skulle kunna ske under sommaren 2025 och utlösa ett storkrig i Europa – med Nato på ena sidan och Ryssland och Belarus på den andra.

Scenariot: Rysk invasion via Kaliningrad

Den ryska exklaven Kaliningrad pekas ut som en potentiell startplats för en rysk attack mot Nato.

– Ryssland skulle kunna attackera genom Suwalki-gapet, en tunn remsa av polskt och litauiskt territorium mellan Kaliningrad och Rysslands allierade Belarus. Då skulle man effektivt skära av Baltikum från resten av Nato, fastslår den tyska analysen.

Suwalki-korridoren är cirka 66 kilometer lång och skiljer Kaliningrad från Belarus. Om ryska och belarusiska trupper skulle erövra korridoren försvinner Natos landförbindelse till Baltikum via Polen. Samtidigt skapar Ryssland en landförbindelse till  Kaliningrad, där bland annat den strategiskt viktiga flottbasen i Baltijsk finns. 

Den tyska försvarsmakten föreställer sig ett scenario där Ryssland  genomför stora truppförflyttnignar till Kaliningrad och Belarus för att sedan anfalla från två sidor. 

En sådan attack skulle sannolikt utlösa artikel 5 i Natos stadgar, eftersom både Polen och Litauen attackeras. Det blir därmed starten på ett storkrig mellan försvarsalliansen och Ryssland.

Foto: C. Cruttenden resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Sänker skatten

2024 04 22

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen