Hoppa till innehållet

Här är kvällens viktigaste händelser

Dyster utveckling för lyxkonglomeratet, varsel på Heathrow och Jerome Powell osäker om kommande räntesänkningar. Här är kvällens viktigaste händelser. 

Innehåll från SÅGABAnnons

Skogsindustrin i norra Sverige är en viktig del av en hållbar omställning

Träindustrin i norr är viktig för att skapa en hållbar, långsiktig omställning i Sverige. Nu vill branschorganisationen SÅGAB lyfta vikten av långa tidsperspektiv och synliggöra de fördelar en levande skogsindustri har för Norrland och Sverige.

För skogsindustrin i norr och SÅGAB, branschorganisationen för den privatägda sågverksindustrin i Sveriges fyra nordligaste län, är hållbar omställning framtiden. För att lyckas med den klimatomställning som måste ske och för att kunna fortsätta vara den viktiga basnäring som skapar en levande landsbygd. 

– En växande skog är en viktig del av lösningen för att klara en grön tillväxt. Det möjliggör en snabbare hållbar klimatomställning, bidrar till Sveriges exporthandel och bytesbalans samtidigt som träindustrin i norr genererar arbetstillfällen i glesbygd som medför viktiga skatteintäkter i många små kommuner, säger Markus Rödin, ordförande SÅGAB.

Varje år bidrar skogen och skogens produkter i hela Sverige med att minska Sveriges klimatbelastning med omkring 94 miljoner ton koldioxidekivalenter*, vilket motsvarar hela Sveriges klimatutsläpp två gånger om. SÅGABs medlemmar arbetar kontinuerligt för att ersätta fossila alternativ, gå mot ökad cirkularitet i skogsråvarans användning/återanvändning samt skapa nya hållbara lösningar för ytterligare kliv mot en bättre framtid. 

Skogen behöver brukas

Att sluta avverka skog är inte en hållbar väg att gå, framför allt inte kopplat till kolinbindning, menar SÅGAB:s medlemmar. Genom att minska avverkning av skogen får klimatet först en snabb positiv kolsänkeeffekt eftersom kolinlagring ökar i skogen under de första 15–20 åren vilket gynnar de korta hållbarhetsmålen. Men på lång sikt är det sämre för miljön och efter 20–40 år skapas en kolskuld som ökar lika snabbt. Därför är det otroligt viktigt med långa tidsperspektiv inom skogsnäringen. 

– Tittar vi bara på hur vi ska nå klimatmålen 2030 och 2050 kopplat till kolinbindningen och minskad avverkning av skogen så kan det gå helt fel. Det skulle påverka hela kedjan från skogsägare till sågverk, massabruk, värmeverk och alla kringverksamheter samt innebära stora förluster av arbetstillfällen vilket skulle vara förödande för samhällena här i norr, menar Anette Jönsson, vd Jutos Timber. 

Bidrar till ökad omställning

Alternativet till att minska avverkningen är istället att stimulera ökad tillväxt och användning av skogen. Skogen ger oss förnybar råvara och produkter som ersätter fossilbaserade material och ökar inlagring av kol i växande skogar och i skogens produkter. Exempelvis används långlivade träprodukter vid husbyggnationer, brokonstruktioner och möbler vilket ger en hög inlagring av kol under en lång livscykel. Sågverkens förädling av skogsråvaran medför även biprodukter, som råvara till papper och förpackningar samt biobränsle, som ersätter fossila råvaror som plast, olja, kol eller gas. Produktutveckling pågår mot nya material som kan ersätta lack, färgämnen, bioplaster och textil. 

– Genom hållbar användning och kontinuerlig förädling kan vi skapa fossilfria produkter som möjliggör en snabbare omställning och ett minskat klimatavtryck för industri och samhälle, avslutar Rolf Sandström, vd REBIO.

SÅGAB / REBIO AB
SÅGAB är branschorganisation för den privatägda sågverksindustrin i Sveriges fyra nordligaste län. Vi utvecklar sågverksnäringen, skapar bättre marknadsförutsättningar och ökad konkurrenskraft för våra medlemsföretag.

REBIO AB levererar biobränsle och råvaror till värmeindustrin och som insatsvara för vidareförädling. Råvaran kommer främst från sågverks- och snickeriindustrin i Norrland. 

*Fakta och Nyckeltal–en rapport från Svensk skogsindustri

Läs mer om SÅGAB    

Läs mer om REBIO

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SÅGAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera