En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 14:56

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

Barcelonas Raphinha reagerar under kvartsfinalen mellan Barcelona och Paris SG.

Barcelonaförsvararen Ronald Araujo blev utvisad, tränaren Xavi likaså.

Från läktaren fick de se Paris SG vända, vinna och slå ut Barça ur årets Champions League.

Ousmane Dembele blev avgörande i dubbelmötet, mot sin forna klubb, som slutade 6–4 efter en 4–1-match.

Det började bra för Barcelona, som hade med sig ett 3–2-överläge inför returmatchen på hemmaplan i kvartsfinalen av årets Champions League.

Supertalangen Lamine Yamal fick tid och yta på högerkanten och kunde tempoväxla ner mot kortsidan och skicka in ett instick till Raphinha som i sin tur skickade in 1–0 till Barcelona.

Där och då var fördelen plötsligt fördubblad. Sedan började kollapsen.

I den 29:e minuten kom PSG:s Bradley Barcola med fart mot Barcelonamålet och blev nedriven av mittbacken Ronald Araujo. Förseelsen, precis utanför straffområdet, ledde till ett direkt rött kort för Araujo.

PSG:s Ousmane Dembele gjorde två mål och vann en straff i dubbelmötet mot anfallarens tidigare klubb Barcelona.

Xavi svarade direkt och bytte ut 16-årige Lamine Yamal mot rutinerade mittbacken Iñigo Martinez. Men det skulle inte hjälpa. Inte långt efter kunde Barcola hitta Ousmane Dembele som gjorde sitt andra mål i dubbelmötet mot sin tidigare klubb. Sedan utökade PSG till 2–1 i matchen och kvitterade till 4–4 totalt när portugisen Vitinha fick till en riktig drömträff från utanför straffområdet.

Kort därefter gick topplocket på Barcelonatränaren Xavi. I protest mot ett domslut hoppade Xavi av ilska och sparkade ner en pelare med sponsring. Då fick även han syna det röda kortet och snart låg hans lag under med 4–5 totalt efter att Dembele vunnit en straff som Kylian Mbappe utnyttjade.

Med bara minuter kvar av kvartsfinalen gjorde Kylian Mbappe sedan mål igen och säkerställde resultatet:

Mardrömsmatchen för Barcelona innebär att årets Champions League-slutspel är över.

Paris SG möter Dortmund i semifinal. Övriga semifinalister avgörs i morgon, då Bayern München möter Arsenal och Manchester City möter Real Madrid.