Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

TT

Publicerad 2024-04-17 01.17

Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar kräver mer pengar från regeringen för att Sverige ska uppnå målet om 1 000 förvarsplatser. Arkivbild.

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

”För att uppnå 1 000 platser krävs både ekonomiskt tillskott och ett tydligt och tidigt besked så att vi samlat kan börja planera för en större utbyggnad och lokalisering av kapaciteten i god tid”, säger generaldirektör Maria Mindhammar i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har redovisat en plan för hur knappt 750 av platserna ska förläggas, med det befintliga anslaget från regeringen, samt hur de övriga drygt 250 platserna kan planeras.

Myndigheten anser att Arlanda flygplats, Malmö och Luleå är de tre områden som är bäst lämpade för utökningen av antalet försvarsplatser. Sedan tidigare har det beslutats att inrätta platser i Mölndal och Flen.

2022 utökades förvarskapaciteten i Sverige till 567 platser. I december i fjol beslutades att platserna skulle utökas till totalt 663. Därefter kom beslutet om 1 000 platser.

Följ ämnen i artikeln