Viktor Eriksson
av Viktor Eriksson

Broadcom gör ändringar för VMware-kunder som inte vill ha abonnemang

Nyhet
17 april, 20242 min
BranschVirtualisering

Samtidigt har konkurrensmyndigheter inom EU börjat ställa frågor kring Broadcoms förändringar av VMwares licensavtal.

VMware Explore 2023
Foto: Henrik Elmsjö

Efter att Broadcom köpte VMware 2023 har företaget genomfört stora förändringar i virtualiseringsföretagets produktportfölj. Bland annat beslutades det att evighetslicenser skulle läggas ner och att samtliga VMware-produkter framöver skulle säljas som abonnemang. Beslutet kritiserades kraftigt av många användare och skapade på sina håll oro.

Nu skriver Broadcoms vd Hock Tan att företaget gör nya ändringar för att underlätta för skeptiska kunder. Dels genom att erbjuda supportförlängningar för kunder som behöver mer tid att anpassa sig och dels genom fri tillgång till dagnollsäkerhetspatcher för stödda versioner av vSphere. Fler VMware-produkter kommer även att få dessa patcher i framtiden. Hock Tan skriver att de också dramatiskt sänkt priset för VMware Cloud Foundation (VCF) för att uppmuntra kunder till att börja använda det.

“VCF inkluderar alla beräknings-, lagrings-, nätverks-, hanterings- och support-funktioner som levererar en enhetlig infrastruktur och drift över molnen, och har halva listpriset jämfört med tidigare prissättning”, skriver Hock Tan.

Samtidigt rapporterar Reuters att konkurrensmyndigheter inom EU nu börjat ställa frågor till Broadcom gällande förändringarna av VMwares licensavtal och vill utreda det hela.

– EU-kommissionen har mottagit information som antyder att Broadcom ändrat villkoren för VMwares programvarulicensering och support, säger en talesperson till Reuters.