RecensionNya romaner

Singelmamman

Den ensamma mammans kamp går vidare

Anna Härmälä har skrivit och tecknat en rad bilderböcker som utkommit i Finland och Sverige. ”Singelmamman” är hennes första serieroman.
Anna Härmälä har skrivit och tecknat en rad bilderböcker som utkommit i Finland och Sverige. ”Singelmamman” är hennes första serieroman. Foto: Tommi Aittala

Anna Härmäläs seriebok om att vara singelförälder bär ekon av Cecilia Torudds strippserie populära strippserie ”Ensamma mamman”, skriver Fredrik Strömberg.

Få serier har enat det svenska folket som Cecilia Torudds ”Ensamma mamman”, som dök upp första gången 1985 som gästserie i DN, men snabbt blev ett fast inslag fram till 1989, då Torudd valde att lägga ner den trots framgångarna. Sedan dess har ”Ensamma mamman” återutgetts om och om och om igen. Enligt syndikatet som företräder serien har den i praktiken alltid gått i någon tidning sedan 1985, och samlats i serietidningar, album, pocketar och inbundna volymer.

Trots att ”Ensamma mamman” fortfarande är populär går det inte att förneka att världen förändrats sedan 80-talet. Förändringarna inkluderar även seriekonsten, som mognat under dessa fyra decennier, bland annat genom att den självbiografiska serien blivit en märkbar genre. ”Ensamma mamman” var genom sina självbiografiska inslag en anomali 1985 och förankringen i verkligheten var troligtvis en av de faktorer som gjorde att den slog an så direkt.

Laddar…