Hoppa till innehållet

Brittisk inflation sjönk mindre än väntat i mars

Den brittiska centralbanken Bank of England.
Den brittiska centralbanken Bank of England.Foto: Matt Dunham

Storbritanniens inflation minskade i mars jämfört med föregående månad. Men nedgången blev inte riktigt lika stor som analytikerkåren hoppats.

Innehåll från SCAAnnons

Så skapar SCA global klimatnytta med sin förnybara råvara

Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA, här tillsammans med företagets batteridrivna timmerbil.
Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA, här tillsammans med företagets batteridrivna timmerbil.

SCA använder en modell för att optimera sitt klimatarbete och göra det till en del av sin affär. Visionen är en resurseffektiv och grön cirkulär bioekonomi.

– Våra förnybara produkter skapar global klimatnytta när volymen varor som kan ersätta produkter med stort fossilt avtryck växer, säger Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA.

Som ett led i sitt hållbarhetsarbete har SCA utvecklat en klimatmodell som på ett överskådligt sätt visar hur företaget och dess produkter bidrar i arbetet mot klimatförändringarna. Enbart under 2023 bidrog bolagets verksamhet med en positiv klimatnytta på 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter.*

– Det är många företag som kämpar för att komma till noll, så vår stora positiva nytta är vi väldigt stolta över. Varje år bidrar vi med en nettonytta i en storlek som motsvarar den belastning som personbilar, lätta och tunga lastbilar, bussar och motorcyklar orsakar tillsammans, säger Susanne Rutqvist.

Modellen bygger på tre positiva komponenter: skogens nettoupptag av koldioxid, kol som lagras i skogsbaserade produkter och undvikna utsläpp, alltså när bolagets förnybara produkter ersätter användning av produkter med högt fossilt avtryck. Till detta subtraherar man de fossila utsläpp som man själv orsakar i sin verksamhet.

– Skogen binder koldioxid. Sköter man sin skog bra som vi gör på SCA, genom ett aktivt skogsbruk där man låter skogen växa, blir inbindningen av kol högre. När vi sedan använder vår skog för att tillverka produkter som till exempel byggmaterial i trä, och papper som kan användas i förpackningar, kan material med högt fossilt avtryck som exempelvis plast, stål och betong, ersättas, förklarar Susanne Rutqvist.

SCA minskar ständigt sina egna utsläpp

SCA arbetar på bred front med att minska sina egna fossila utsläpp. Man har bland annat ingått ett samarbete med en svensk lastbilstillverkare för att utveckla en batteridriven timmerbil. En första prototyp är redan i drift.

När träd sågas till virke tar man på SCA hand om sågspånet. Det kan pressas till pellets som då blir ett bränsle med högt energivärde. Vid en ny anläggning vid SCA:s sågverk i Rundvik kommer man kunna producera mellan 25 000 och 30 000 ton pellets per år. Det ersätter fossil råvara i företagets mesaugnar för framställning av pappersmassa.

– Med låg klimatpåverkan från pellets får vi en näst intill fossilfri industriprocess när vi producerar våra förnybara varor. Det bidrar till att motverka klimatförändringarna, säger hon.

Tallolja från SCA har stor potential

Tallolja är en restprodukt vid framställningen av pappersmassa, och kan ersätta fossilbaserade ämnen. I dag finns tallolja i en mängd vardagsprodukter, som i såpa, lim, tejp, fasad- och väggfärger. Tallolja kan dessutom raffineras till flera olika substanser, som biodiesel.

Tillsammans med en finsk aktör har SCA ingått ett partnerskap i syfte att satsa på storskalig produktion av biobränsle.

– Den bästa klimatåtgärden i skogen är att bruka den och ta tillvara på dess möjligheter och resurser på rätt sätt. Det gör vi på SCA, avslutar Susanne Rutqvist.

Om SCA
Kärnan i SCAs verksamhet är den växande skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna unika resurs har SCA byggt en välutvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara. SCA erbjuder förpackningspapper, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar.

Läs mer på: www.sca.com 

* Källa: www.sca.com/siteassets/investors/reports-and-presentations/annual-reports/2023/scas-arsredovisning-2023_sve_klickbar.pdf

Mer från SCA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SCA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera