Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-24 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inget-lyft-for-bostadsbyggandet/

EKONOMI

Inget lyft för bostadsbyggandet

Foto: Jonas Lindkvist

Bostadsbyggandet sjönk i mars, visar ny statistik. Återhämtningen för branschen från bottennappet i höstas går trögt, konstaterar analyschefen på Byggfakta Tor Borg.

En viss återhämtning kan skönjas efter bottennappet för bostadsbyggandet i höstas. Men det går långsamt. Och i mars tog återhämtningen paus, enligt bostadsindikatorn i Byggfaktas byggstartsindikator. Den sjönk med 0,1 procent mot månaden före och med 3,0 procent jämfört med mars i fjol.

– Det har planat ut och kanske till och med börjat återhämta. Men det är ju en väldigt, väldigt marginell återhämtning från rekordlåga nivåer, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Han tillägger att en liten minussiffra mot månaden före inte förändrar den underliggande men svaga trenden uppåt.

Nivån på bostadsproduktionen just nu – produktionen kan antas öka till kanske 22 000 nya bostäder i årstakt i första kvartalet enligt Borg – är knappt en tredjedel av det behov av nya bostäder som definierats av myndigheten Boverket som ligger på 59 200–66 400 nya bostäder per år. Beräkningen bygger på behov som finns på grund av befolkningsökningen och det redan stora underskottet på bostäder på många håll.

Borg tror inte på någon ketchupeffekt för bostadsbyggandet även om väntade räntenedgångar skulle förbättra de finansiella förutsättningarna för bostadsutvecklare. Han ser det inte som troligt att ränteläget faller tillbaka ner till nivåerna innan pandemin och inflationschocken.

– Ovanpå det är byggkostnaderna 30 procent högre nu än de var för ett par år sedan, säger han.

Det enda som skulle kunna få lite fart på bostadsbyggandet just nu är politiskt beslutade satsningar, enligt Borg.

– Det skulle man kunna göra, men det förefaller väldigt osannolikt, säger han.

Indikatorn för övrigt byggande – som lokaler, industribyggnader och samhällsfastigheter – steg med 0,6 procent i mars jämfört med månaden före och med 1 procent mot mars i fjol.

Den sammanvägda byggstartsindikatorn steg med 0,4 procent mot månaden före, men sjönk med 0,4 procent jämfört med mars i fjol.

– Det byggs en hel del icke-bostäder, framförallt industriprojekt i Norrland, säger Borg.

Han ser också ett stort sug efter nya byggnader från kriminalvården och boenden för äldre.

Läs mer: ”Sverige borde göra som Finland”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Jonas Lindkvist