Ukrainastöd på spel när Kroatien går till val

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-04-17 08.42

Nuvarande premiärminister Andrej Plenković under söndagens valmöte i Zagreb, Kroatien.

Inflation, korruption och brist på arbetskraft präglar Kroatien när landet i dag går till val.

Valet har föregåtts av en bitter kampanj mellan den nuvarande premiärministern, som vill sitta kvar på posten, och en populistisk president som vill bli ny regeringschef.

Uppgörelsen mellan konservative premiärministern Andrej Plenković och president Zoran Milanović, en vänsterpopulist som kandiderar för det socialdemokratiska partiet, kommer samtidigt som EU-landet brottas med korruption, brist på arbetskraft och den högsta inflationstakten i euroområdet.

Även landets stöd till Ukraina står på spel. Under den nuvarande premiärministern har Kroatien stått på västs sida under Rysslands invasion av Ukraina. Men det kan komma att ändras.

Motståndaren Milanović har flera gånger uttryckt en pro-rysk hållning under kriget i Ukraina, där han motsatt sig utbildning av ukrainska soldater och att skicka vapen till landet eftersom han anser att det bara förlänger kriget. Han har även kritiserat EU:s politik rörande Ukraina.

Men ingen av kandidaterna ser ut att få en majoritet i onsdagens val. Plenkovićs parti HDZ ser ut att bli det största partiet med 30 procent av rösterna, enligt valundersökningar. Det slutgiltiga resultatet väntas komma under torsdagen.