Dagens PS

Två nya "utdelare" i Börsveckans portfölj

Itab, verksamma inom butiksinredningar, har stigit 82 procent sedan Börsveckan kötpe in aktien 11 januari till sin utdelningsportfölj. Det får tidningen att sälja och istället ge plats till två nya utdelningscase.
Itab, verksamma inom butiksinredningar, har stigit 82 procent sedan Börsveckan köpte in aktien 11 januari till sin utdelningsportfölj. Det får tidningen att sälja och i stället ge plats till två nya utdelningscase. (Foto: Itab)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Vi är mitt uppe i börsens högsäsong för utdelningar. Tidningen Börsveckan gör i sista stund två nya inköp till sin modellportfölj av utdelningsaktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt 12 aktier har plats i den ansedda analystidningen Börsveckans portfölj för den som jagar bra utdelningar i goda bolag.

Nästan 8 procent direktavkastning

Portföljen startade den 11 januari i år och är hittills upp 12 procent totalt. En aktie som bidragit starkt till utvecklingen är butiksinredningsföretaget Itab (börskurs Itab).

Aktien är upp 82 procent sedan inköp vilket gör att Börsveckan nu anser att den kortsiktiga potentialen är realiserad och trycker på säljknappen.

“Från Itabs detaljhandelsutrustning satsar vi istället på varorna som säljs i butikerna med inköp av Viva Wine och Orkla”, skriver Börsveckan i senaste numret.

Orkla är en norskt livsmedelskonglomerat med kända varumärken som Felix, Abba, OLW och Kalles Kaviar som exempel. Även färgmärket Jotun är numera under Orklas paraply.

Börsveckan tror att volymerna efter ett par år av pressade konsumenter kan börja växa igen under året vilket också kan lätta prispressen. För den som vill åt utdelningen behöver man agera snabbt eftersom avskiljningsdagen är redan den 19 april.

De som står som ägare då får 6 norska kronor per aktie vilket är 7,8 procent på den dagsaktuella kursen av 77 norska kronor per Orkla-aktie.

ANNONS

Nästa år bedömer Börsveckan dock att utdelningen kan sjunka till 3,2 kronor per aktie givet att årets utdelning delvis är dopad av avyttringar.

ANNONS

Senaste nytt

Ser risk för valutan

För ett par veckor sedan ställde sig Börsveckan positiv till vinkoncernen Viva Wine. Nu köper man alltså in First North-aktien till sin utdelningsportfölj.

Tidningen konstaterar att det är på gränsen att aktien kan kategoriseras som en högutdelare men att man klarar fyraprocentsspärren precis med en direktavkastning på 4,1 procent i skrivande stund.

Börsveckan köper in aktien på kursen 38,4 kronor men höjer ett varningens finger för den svaga svenska kronan.

“Det är en huvudvärk men prishöjningar kommer att lindra smällen bara det inte försämras ytterligare så bör utdelningar komma att höjas kommande år”, skriver Börsveckan.

Viva Wines delar ut 1,55 kronor per aktie med avskiljningsdag den 24e maj.

Läs mer:

ANNONS

Rekordutdelning hägrar – 312 miljarder i potten. Dagens PS

Sista chansen för utdelningsjägare: Aktierna som ger mest. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS