TECH

Serverhallar var hemliga ”sedelpressar” – framställde kryptovalutor

Skatteverket har granskat datorhallar. Arkivbild.

Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära 1 miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining.
– De här miningdatorhallarna har använts som digitala sedelpressar, säger Patrik Lillqvist på Skatteverket.

Publicerad Uppdaterad

Men verksamheten i datorhallarna har i stället beskrivits som projekt rörande artificiell intelligens och tecknad film, vilket Ekot var först att rapportera om.

– Vi har haft misstankar mot de här företagen baserat på den typ av utrustning de köpt in eller leasat. Det är utrustning som ofta används för att bryta krypto men de har istället angett att de har verksamheter där de haft rätt att dra av momsen på sina inköp, säger Patrik Lillqvist, som är underrättelsechef på Skatteverket.

Misstänks bolagen för något brott?

– Det är lite av en gråskala. Vad gäller de här bolagen har vi valt att gå vägen med att ge dem skattetillägg. Då kan man inte bli dubbelt bestraffad med brottsmål också, säger Patrik Lillqvist.

Oklart hur stor vinst

De 990 miljoner kronor som de 18 företagen nu ska upptaxeras för handlar till största del om avdragen moms på utrustning de köpt och hyrt för att bryta krypto. Hur mycket krypto som brutits, vad den sålt för och hur stor vinst bolagen eventuellt gjort är dock oklart.

– Eftersom företagen inte har kvar kryptovalutan själva och vi inte kan se vart den tagit vägen så kan vi inte avgöra det, säger Lillqvist.

Utredningarna har genomförts under perioden 2020-2023. Enligt Skatteverket finns det också risk för penningtvätt eftersom miningdatorhallar inte omfattas av penningtvättslagen.

Totalt kontrollerades 21 bolag.