Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-02 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/lattare-att-fa-tag-pa-andrahandslagenhet/

EKONOMI

Lättare att få tag på andrahandslägenhet

Foto: Christine Olsson/TT

Antalet ansökningar per bostad har halverats de senaste tre åren, enligt statistik från andrahandsplattformen Qasa. Den främsta förklaringen är att utbudet ökat.

– Det har blivit lättare att få tag i en bostad, säger kommunikationschefen Isabelle Purits.

Utbudet av bostäder som hyrs ut i andra hand ökade med 50 procent hos plattformen Qasa/Blocket bostad förra året. Allt fler valde att hyra ut hela eller delar av sin bostad för att parera de ökande räntekostnaderna, enligt sajtens analys.

Nu visar ny statistik att antalet ansökningar om att få hyra dessa bostäder har halverats de senaste tre åren. År 2021 fick en bostad i snitt 27 ansökningar från intresserade hyresgäster via Qasa. Förra året hade den siffran sjunkit till 13. På fem års sikt är minskningen ännu större.

– I takt med att utbudet har ökat, framför allt under inflationskrisen, har antalet ansökningar per bostad gått ner, säger Isabella Purits, kommunikationschef hos Qasa.

Isabelle Purits, kommunikationschef på Qasa.
Foto: Gabrielle Kamionka

Samtidigt har hyresnivåerna på andrahandsbostäder inte ökat i samma takt som de genomsnittliga räntekostnaderna.

– Det är i dag svårt att ta ut mer än vad man själv har för kostnad som hyresvärd. Det har blivit mer av hyresgästens marknad, säger Isabelle Purits.

Trots detta är söktrycket fortfarande högt, i synnerhet på billigare lägenheter i attraktiva lägen. De annonser som fått flest ansökningar ligger i centrala Stockholm och Göteborg och tar inte ut någon ”överhyra” i förhållande till vad de är värda, enligt Qasas egna beräkningsmetod.

– Den här typen av bostäder hyrs ut väldigt fort. Det visar att det finns behov av ett större utbud som är tillgängligt för fler.

Under inledningen av 2024 har ökningstakten av andrahandsbostäder stannat av något hos Qasa, men de ser fortsatta ökningar i vissa områden.

– Från att ha varit ett fenomen främst för innerstaden ser vi att det blivit vanligare att även hyra ut sin bostad i ytterområden, vilket tyder på ett ökat generellt behov av intäkt kopplat till de höga kostnader som svenskarna fått de senaste åren. Man ser fortfarande inte effekten av att räntan är på väg ner på andrahandsmarknaden.

Lägenheterna i Stockholm med flest ansökningar

Gata och storlek/hyra/antal ansökningar per dag

Gotlandsgatan: 42 kvm/11 000 kr/71 ansökningar

Åsögatan: 45/12 000/53

Tjustgatan: 24/10 000/51

Rådmansgatan: 37/14 000/47

Gävlegatan: 35/12 000/46

Birger Jarlsgatan: 22/11 000/43

Aspstigen: 41/11 000/42

Disponentgatan: 25/9 500/39

Källa: Qasa

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Gabrielle Kamionka