Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-27 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/direkt-rattegangen-efter-dubbelmordet-i-farsta-inleds/

SVERIGE

Misstänkte Farstaskytten: ”Jag blev pressad att göra det”

Blommor och ljus på platsen där masskjutningen i Farsta centrum inträffade den 10 juni förra året.
Foto: Magnus Hallgren

Två personer dödades i masskjutningen i Farsta centrum i juni förra året. När rättegången inleddes på onsdagen erkände den misstänkte skytten mord – något han också gjort tidigare i förhör.

– Jag blev pressad att göra det, sade han till polisen elva dagar efter dådet.

Under den blodiga våldsvåg som skakade Stockholmsområdet förra året var masskjutningen i Farsta söder om Stockholm den kanske mest horribla händelsen.

21 skott avlossades med en helautomatisk automatkarbin av militär karaktär rätt in i en folkmassa. En 15-årig pojke och en 43-årig man dog. Ytterligare fyra personer skadades.

Fyra män, alla 20 år gamla, åtalades efter händelsen. På onsdagseftermiddagen inleddes rättegången i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt, en våning under jord.

Den mordmisstänkte man som enligt åklagaren var skytten i Farsta erkände mord i rätten. Hans advokat Markus Bergdahl påtalade att mannen också erkänner att han avlossat ett stort antal skott med ett automatvapen på Farsta torg.

Den misstänkte skytten har även erkänt både mord och mordförsök tidigare. Av förundersökningen framgår att han elva dagar efter dådet hävdade i ett polisförhör att han pressades till att utföra skjutningen. Om han inte utförde uppdraget skulle både han och hans familj råka illa ut. ”Man har lämnat skott i min brevlåda”, sade 20-åringen till polisen, utan att precisera vem eller vilka som hotat honom.

En vakt utanför rättssalen när rättegången efter dödsskjutningen i Farsta inleddes på onsdagen.
Foto: Christine Olsson/TT

I samma förhör förklarade 20-åringen att han fick instruktioner via en chatt i appen Signal. Han sade att han var som i trans under skjutningen och inte vet om han träffade ”rätt person” eftersom han var stressad. ”Det svartnade, jag har förträngt det, det är inget jag vill komma ihåg”, sade 20-åringen till polisen. Han påpekade vidare att personen som gav instruktionerna uppmanade honom att träffa så många som möjligt i den avsedda måltavlans sällskap. ”Det var sagt att jag skulle döda, men det var inget jag ville göra”, sade 20-åringen i förhöret.

I en chatt som föregick dådet skrev en signatur ”Bror alla du ser, bara smattra”, samma person lade sedan till ”Ta så många du kan”.

Enligt åtalet kördes den misstänkte skytten till platsen av en annan 20-åring. Han satt sedan och väntade i bilen under skjutningen. Därefter körde han dem båda i vansinnestempo från platsen. Bitvis körde bilen i 200 kilometer i timmen, enligt polisens uppgifter. Mindre än en timme efter dådet greps männen i Järna i Södertälje kommun.

Chauffören – som även han åtalats för mord, mordförsök och framkallande av fara för annan – nekade till mord under förhandlingen.

– Han medger att han var på brottsplatsen den 10 juni, men har inte begått brott, sade hans advokat Mark Safaryan.

En tredje 20-åring, som enligt åklagaren haft funktionen som ett slags spanare, medgav på onsdagen att detta i någon mån stämde. Enligt sin försvarare Behrang Eslami har mannen mot ersättning agerat spanare mot ett antal, men han har inte förstått vad detta uppdrag skulle leda till.

21 skott avlossades med en automatkarbin av militär modell i Farsta. Två personer dog och fyra personer skadades.
Foto: Magnus Hallgren

Den fjärde 20-åringen står åtalad misstänkt för bland annat medhjälp till mordförsök. Han ska enligt åklagaren vara den som anlitade spanaren.

Ärendet har över 30 målsägare. Yrkandena om skadestånd omfattar mångmiljonbelopp. Den misstänkte skytten medger att betala skadestånd till de båda dödsoffrens anhöriga.  Han medger även skadeståndsansvar beträffande flera av de skadade. Chauffören motsätter sig däremot samtliga skadeståndsanspråk.

Rättegången, som fortsätter på torsdagen, är planerad att pågå till slutet av maj.

Läs mer: Här handlar misstänkta mördaren byxor på H&M innan masskjutningen

Läs mer:

Här handlar misstänkta mördaren byxor på H&M innan masskjutningen i Farsta

Fyra män åtalas för dubbelmord i Farsta

De dog i masskjutningen i Farsta centrum

Skjutna kvinnan i Farsta: Känner mig som en krigsdrabbad

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren