Ryska soldater lämnar Nagorno-Karabach

TT-AFP

Publicerad 2024-04-17

En man kör förbi ryska soldater i området vid Latjin-korridoren, som förbinder bergsregionen Nagorno-Karabach med Azerbajdzjan. Arkivbild.

Ryska fredsbevarande styrkor har börjat dra sig tillbaka från det omstridda bergsområdet Nagorno-Karabach, bekräftar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Azerbajdzjanska statliga medier visar bilder och videor av bepansrade fordon med ryska flaggor som rör sig bort från området.

Under 2020 placerade Ryssland ut en så kallad fredsbevarande styrka på 2 000 soldater i den armeniska enklaven. Det uttalade syftet var att stoppa en sex veckor lång azerbajdzjansk offensiv, där azerbajdzjanerna intog delar av Nagorno-Karabach och omgivande områden.

I september förra året gick Azerbajdzjan in i Nagorno-Karabach, som ligger inom landets formella gränser men som under lång tid styrts som en utbrytarrepublik av etniska armenier.

Självstyret där upplöstes och fler än 100 000 personer fördrevs till Armenien, vilket Armenien beskriver som etnisk rensning.

Konflikten förra året, där Ryssland inte hindrade Azerbajdzjan från att inta området, har lett till en spricka i de traditionellt goda relationerna mellan Armenien och Ryssland.