Elbroms för Volvo – lastbilsköpare tvekar

Martin Lundstedt, vd för lastbilstillverkaren AB Volvo, gör en ny stor vinst. Men den viktiga satsningen på eldrivna fordon går trögt.
Martin Lundstedt, vd för lastbilstillverkaren AB Volvo, gör en ny stor vinst. Men den viktiga satsningen på eldrivna fordon går trögt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lastvagnsjätten överraskade positivt på flera plan med sin rapport. Men det fanns en plump: elektrifieringen hackar rejält. ”Nu behöver vi ha en betydande acceleration”, säger vd Martin Lundstedt.

AB Volvo, Sveriges största industriföretag, steg på börsen efter att bolaget på onsdagen kommit med sin rapport för det första kvartalet. Den viktiga rörelsemarginalen höll sig uppe och både vinst och försäljning var något högre än väntat medan orderingången var lite lägre.

Jämfört med året före låg försäljningen i princip kvar på samma nivå och hamnade på 131 miljarder kronor. För även om marknaden viker och Volvo levererade 10 procent färre lastbilar än tidigare har bolaget kompenserat genom att höja priserna.

Laddar…