Två år som fånge: Ingen ljusning för svensken

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-04-17

Spionanklagade Johan Floderus i revolutionsdomstolen i Iran den 10 december 2023. Med honom var Lars Ronnås från svenska ambassaden i Teheran. Arkivbild.

I två år har svensken Johan Floderus suttit fången i Iran, anklagad för spioneri och inlåst i det ökända Evinfängelset.

Regeringen säger sig ”arbeta intensivt med fallet”, men Floderus närmaste hoppas på en fångutväxling.

EU-tjänstemannen Floderus greps under en privatresa. Han anklagas för att ha spionerat för Israels räkning. Spionanklagelserna mot honom är bland de allvarligaste i Irans rättssystem och åklagare kräver dödsdom.

Sverige kräver att Floderus omedelbart släpps fri.

”I dag (onsdag) är det två år sedan Johan Floderus godtyckligt frihetsberövades i Iran. Regeringen arbetar intensivt med fallet. Johan måste släppas och kunna återförenas med sin familj”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på X.

Franskt exempel

Det är känt att Floderus familj vill att regeringen prövar tidigare ej utnyttjade möjligheter, som en fångutväxling med iranier som sitter i svenskt fängelse. Bland annat Frankrike och Belgien har nyligen genomfört legala justeringar för att framgångsrikt genomföra fångutbyten med medborgare.

Något liknande skulle sannolikt krävas i Sverige. Floderus fall skulle kunna kopplas till den svenska livstidsdomen mot iraniern Hamid Noury, som dömts för grovt folkrättsbrott, enligt bedömare.

Separerad process

I en intervju med nyhetssajten Politico säger Billström att frågan om fångutväxling står utanför hans maktsfär.

”Låt mig vara tydlig, det ni frågar om rör en pågående rättsprocess. Jag kan inte, som representant för den svenska regeringen och som minister, på något sätt involvera mig i den juridiska processen som är helt separerad från regeringen”, kommenterar Billström till Politicos reporter.

Få uppgifter kommer från Floderus själv, vars kontakter med omvärlden är mycket sporadiska. Hans syster Tove Floderus berättade i januari för SR att brodern sitter i en cell ”som är tolv kvadrat” med flera andra fångar.