Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/kommunals-strejk-avblast-avtal-klart/

EKONOMI

Kommunals strejk avblåst – avtal klart

Fackförbundet Kommunal blåser av strejken.
Foto: Anders G Warne

Kommunals strejk är avblåst. Fackförbundet nådde på onsdagen en överenskommelse med arbetsgivarna.

”Vi är nöjda med att vi nu lyckats övertyga motparten om att detta var nödvändiga långsiktiga förbättringar för en attraktiv välfärd, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal”, i ett pressmeddelande.

Det nya kollektivavtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor.

”Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning. Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum – det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken. Nu fortsätter kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal”, säger Malin Ragnegård.

Förhandlingarna handlade i stort om ett nytt löneavtal och vilka regler om dygnsvila som ska gälla. På ena sidan stod Kommunal och på andra sidan arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobonaföretag, som är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Senast den 18 april skulle ett avtal vara på plats för att undvika strejk för cirka 5 000 av Kommunals medlemmar.

En av stridsfrågorna har varit den om arbetstiderna där ett EU-direktiv säger att alla ska ha rätt till 11 timmars vila mellan arbetspassen. Men en del grupper, inte minst brandmän, har motsatt sig detta då de arbetar i 24-timmarspass.

Det går att söka dispens, men brandmän inom Kommunal har tryckt på för att slippa dispenser och att arbetsgivare och fack lokalt ska kunna träffa avtal om 24-timmarspass.

Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation säger att parterna är överens om att se över arbetstiderna. Det blir också enklare med dispenser i samband med övningar och utbildningar.

– Och vi ska se över dispenssystemet på sikt, säger han.

Men redan i och med att avtalet träder i kraft kommer nya dispenser att bli prejudicerande, vilket innebär att har en dispens en gång getts gäller den i fortsättningen. Parterna behöver inte söka om den.

Däremot måste arbetsgivarna anmäla till arbetstidsnämnden var 12:e månad att de har beslutat lokalt att fortsätta utnyttja dispensen. Det beslutet kan sedan lyftas för prövning av arbetstidsnämnden om någon part så önskar.

Det nya avtalet gäller i 12 månader och berör cirka 550 000 anställda.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Anders G Warne