Landslagsprofilernas hyllningar till Marika

Publicerad 2024-04-17 16.18

Tidigare under dagen kom beskedet att Marika Domanski Lyfors drabbats av en hjärntumör.

Nu visar de tidigare landslagsprofilerna sitt stöd.

– Det är klart att det är jobbigt och lite chockartat, säger tidigare förbundskaptenen Thomas Dennerby till Sportbladet.

Thomas Dennerby som var förbundskapten mellan 2005 och 2012 inledde sin tid i damlandslaget som assisterande tränare bakom Marika Domanski Lyfors. Nu berättar han om relationen till den tidigare arbetspartnern och hur han reagerade på nyheten.

Hur mottog du det beskedet?

– Ja, som alla andra gör i ett sånt här läge. Först och främst tänker man ju på Marika och hoppas på god bättring och att det är något hon kan få hjälp med av den fina sjukvården vi har i det här landet. Men det är klart att det är jobbigt och lite chockartat sen när man får reda på det. Så är det ju naturligtvis. Det är ju så vi människor är funtade, att man funderar ju och inser ju hur sköra vi är och att man ska ta tillvara på enda sekund som finns. Det är ju många sådana tankar som väcks självklart.

Hur har er relation sett ut på senare år?

– Vi har ju haft lite regelbunden kontakt. Sen är det ju inte som de åren när vi jobbade tillsammans. Men det är klart att det ebbar ju ut med åren. Så är det ju. Men vi har ju haft regelbunden kontakt om än inte lika tät, säger Dennerby.

Under Dennerbys ledning tog Sverige VM-brons i damernas fotbolls-VM 2011. I september 2012 slutade han som förbundskapten för damlandslaget.

”Den bästa förbundskaptenen jag haft”

Therese Sjögran inledde sin landslagskarriär under Domanski Lyfors ledning 1997. Hon berättar för Sportbladet om lärdomarna Marika gett henne och vilken påverkan hon haft.

När fick du beskedet?

– Det var väl ett par dagar sedan. Det är klart att det är många känslor men man lider ju såklart otroligt mycket med Marika.

Vad betyder Marika för dig?

– Väldigt mycket, har ju funnits genom hela min landslagskarriär på olika sätt. Hon betyder väldigt mycket för mig och för svensk fotboll. Det är bara och hoppas att hon tar sig igenom detta.

Hur mycket har du lärt dig av henne?

– Allt, nej men hon är absolut den bästa förbundskaptenen jag har haft. Hon fick väl också mig att inse att man behöver springa på en fotbollsplan.

– Jag hoppas att hon känner att vi alla är med henne. Att hon känner att vi kommer stötta henne på samma sätt som hon har stöttat oss genom landslagskarriären. Jag hoppas hon känner det.

”Betyder väldigt mycket”

En av Domanski Lyfors viktigaste spelare under hennes tid som förbundskapten för svenska damlandslaget mellan 1996 och 2005 var Victoria Sandell Svensson. Hon gjorde sin landslagsdebut samtidigt som Marika kom in i landslaget. Victoria berättar nu att hon fick reda på nyheten under helgen.

– Jag fick reda på det i söndags och är självklart väldigt tagen av beskedet. Hon betyder väldigt mycket för mig. Hon har varit min förbundskapten och är idag min chef, mentor och en vän. När det gäller hennes tillstånd har jag inget mer att tillägga mer än att jag önskar all styrka för att tillfriskna snabbt, skriver Sandell Svensson i ett meddelande till Sportbladet.