Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilska efter Logan Maillouxs NHL-debut: ”Offret har betalat”

Kanadensaren Logan Mailloux, 21, dömdes för sexbrott i Sverige för fyra år sedan.

Nu har han debuterat i NHL, vilket väcker starka reaktioner i hockeyvärlden.

Logan Mailloux har debuterat i NHL.
Foto: ERIC BOLTE / BILDBYRÅN
Logan Mailloux dömdes 2020.

Hösten 2020 fälldes Logan Mailloux för att ha visat upp intima bilder som han tagit på en 18-årig kvinna för sina lagkamrater i en svensk klubb som han tillhörde under en period. Kanadensaren straffades med böter för kränkande fotografering och förtal.

Offret, som har velat förbli anonymt, sa i en intervju med The Athletic efter händelsen att hon inte förlåtit honom då hon ”inte tror att Logan Mailloux har förstått allvaret i vad han utsatt mig för”.

Nyligen skrev han på sitt första NHL-kontrakt, ett så kallat ingångsavtal som sträcker sig tre år och är värt totalt 22 miljoner svenska kronor.

– Det här är ett beslut vi har tänkt igenom noggrant. Genom att ha Logan runt vårt lag och vår verksamhet stora delar av sommaren har vi kunnat få en större uppskattning för Logan som person, sa Montreals general manager Kent Hughes i ett pressmeddelande.

Skapar debatt efter NHL-debuten

På natten till onsdagen, svensk tid, skedde NHL-debuten. Mailloux spelade över 21 minuter och stod för en assist i sin första match mot Detroit Red Wings.

Efteråt handlar dock mycket om frågan om hans förflutna och om han bör vara välkommen i NHL.

Hockeyjournalisten Frank Seravalli skriver bland annat i en tråd som väckt starka reaktioner på X:

”Huruvida du tycker att han har straffats nog kan bara du avgöra. Det är omöjligt att inte känna för offret här när hon tvingas se Mailloux nå nästa nivå i sin karriär. Jag kan inte föreställa mig hur det måste kännas”, skriver han.

Ilskan efter orden: ”Hans offer har betalat”

Sedan fortsätter han:

”Ja, att spela i NHL är ett privilegium, men människor borde få en chans att förtjäna sin väg tillbaka och kunna försörja sig. 

”Man kan inte låsa in honom och kasta iväg nyckeln, det är inte så rättvisa fungerar”.

Seravallis ord har fått många, däribland hockeyjournalisten Ian Kennedy, att rasa.

”'Han betalade ett högt pris'. Nej, hans offer har betalat ett högt pris. Logan Mailloux tjänar miljoner och vid 21 års ålder har han inte missat en enda chans att tjäna miljoner mer”, skriver Kennedy.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige