Misstänkta legotjuvar stal för miljoner

TT

Uppdaterad 2024-04-19 11.12 | Publicerad 2024-04-17 19.16

Den amerikanska polisen har nyligen avslöjat ett kriminellt nätverk specialiserat på att stjäla och sälja vidare värdefullt lego. På bild Stars Wars-lego. Arkivbild.

Ett kriminellt nätverk specialiserat på att stjäla och sälja vidare värdefullt lego har avslöjats i Los Angeles i USA. Fyra personer misstänks för att ha stulit lego för motsvarande över tre miljoner kronor, skriver tidningen The Verge.

De gripna misstänks ha stulit från butiker och sålt dem till svartabörshandlare som sedan sålt legot vidare till ”tillsynes legitima företag, loppmarknader eller online”.

Polisen säger att de har gripits för ”anklagelser relaterade till organiserad detaljhandelsstöld, grov stöld och konspiration för att begå ett brott.”

Bland de stulna lego-seten fanns bland annat värdefulla Millennium Falcon, Sagan om ringen: Rivendell, Lejonkungens slott och Porsche 911.

Det är inte första gången lego utgör bytet för kriminell handel. År 2021 meddelade fransk polis att de utredde en internationell legobrottsliga. Samma år grep myndigheterna i Seattle i USA en butiksägare som anklagades för att sälja stulna lego-set.