En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-01 12:42

SPORT

Brynäs chockstart sänkte Djurgården i första finalen

Greg Scott, tvåa från höger, gjorde 4–1-målet för Brynäs.

1–0 på matchens första skott och en nordamerikansk helafton i Gävle.

Brynäs vann första ronden i den hockeyallsvenska finalen mot Djurgården med 6–2.

– Jag vet inte riktigt vad som händer, säger Djurgårdens tränare Michael Holmqvist.

Det är förvisso Sveriges två mest guldbeklädda hockeyklubbar som möts (16–13 till Djurgården), men det är två giganter som varit på dekis de senaste åren. Och det enda SM-guldet de 22 senaste åren är det som Brynäs tog 2012.

Nu gör klassikerlagen upp om en plats i SHL.

Mycket står på spel även rent ekonomiskt. I hockeyallsvenskan är det centrala stödet i år fem miljoner kronor, medan det nästa år är 47 miljoner kronor för lagen i SHL.

Pressen är hårdast på Brynäs, men det märktes inte i inledningen.

Matchen inleddes nämligen på ett chockartat sätt för Djurgården. I andra bytet, efter bara 43 sekunder sköt Tyler Kelleher 1–0 för Brynäs. Ett skott målvakten Viktor Andrén borde tagit. Inte heller 2–0 såg otagbart ut när skyttekungen Jack Kopacka efter 4.38 gjorde sitt 40:e mål för säsongen.

När 3–0-målet kom genom Greg Scott var det färdigspelat för Andrén som ersattes av unge Hugo Hävelid.

Djurgården var helt paralyserat och med drygt fyra minuter kvar av den första perioden ledde Brynäs skottstatistiken med 14–0.

Men det blev en total scenförändring i slutskedet av perioden. Jakob Ragnarsson hade ett skott som dansade på mållinjen och Djurgården satte hård press mot 19-årige målvakten Damian Clara.

I Djurgårdens andra numerära överläge på kort tid reducerade Alexander Ytterell till 1–3 efter en drömpassning av Linus Klasen. Och Djurgården kunde ändå gå till pausvila med en helt annan känsla.

Djurgården inledde den andra perioden klart starkast, men utan utdelning. Och när Kalle Loponen blev utvisad sänktes Djurgården genom Greg Scott 4–1-mål. Hans andra mål i powerplay.

Djurgården måste hålla sig på isen i fortsättningen, Brynäs är rasande effektivt i spel fem mot fyra och gjorde även 5–1 i den spelformen i slutet av andra perioden genom Tyler Kelleher. Denne gjorde även 6–2-målet i tom kasse i slutminuterna då Djurgården försökte forcera efter Anton Gradins reduceringsmål.

Amerikanerna Kelleher och Kopacka och kanadensaren Scott gjorde alltså samtliga sex Brynäsmål. En nordamerikansk succékväll.

– Vi var aktiva med pucken och det genererar också en del utvisningar, säger Brynästränaren Niklas Gällstedt till TV4 Play.

Djurgårdens tränare Michael Holmqvist var förvånad över sitt lags bleka insats.

– Vi har utmålats som tokunderdogs av alla experter och det kan jag gilla. Då trodde jag att vi bara skulle gå ut och köra, men det blev inte så. Jag hade en bra känsla inför matchen, men vi är otroliga passiva i starten, säger han.

Nästa match spelas i Gävle igen på fredag innan Djurgården har två raka hemmamatcher på Hovet. Hemmaplan har hittills varit helt avgörande i lagets möten – samtliga fem matcher har slutat i hemmaseger.